Oznanila župnije Škofljica, 11.12.2022

 

PRISTNO  VESELJE

 

Tretja adventna sveča vabi k pristnemu veselju. »Veselite se v Gospodu, vedno se veselite. Gospod je blizu. Tako se glasi vstopni spev nedelje. Prerok Izaija  vabi vse stvarstvo k vriskanju, človeka pa opogumlja naj ne obupa, kajti rešitev je blizu.

Človek hrepeni po veselju, zadovoljstvu, zdravju in sreči. To so tudi najpogostejše želje, ko si voščimo ob praznikih, godovih, rojstnih dnevih… Vse življenje v nekem smislu iščemo srečo in hrepenimo po njej. Delamo za to, da bi bili v življenju srečni, veseli in zadovoljni. S tem namenom hodimo  v šolo, službo, si izberemo poklic, ki nas osrečuje.

Toda na poti je veliko ovir, ki veselje in srečo preprečujejo. Velikokrat  se nam dogaja ravno obratno – nasprotno. Naše življenje je polno žalosti in  razočaranj. Mnogi ljudje so zaradi tega na robu obupa. Trpljenje, nesreča, bolezni, neuspehi, življenjske polomije jih spravljajo v obup in v svojem življenju  naenkrat ne vidijo več smisla.

Prvo veselje bi lahko imenovali zunanje veselje. To je veselje zaradi dobrin, lepega življenja, ugodja v zemeljskem življenju. Drugo veselje pa je notranje, ki ga človek doživlja v svojem srcu. To veselje je radost in sreča, ki jo otrok doživlja ob pohvali staršev.

Zato je lahko nekdo reven, ubog, bolan, pa je vseeno vesel. Nekdo drug  pa lahko  ima vse in je nesrečen in nezadovoljen.

Adventno veselje izvira  iz Božje – Očetove ljubezni. Pripravljamo se na Jezusovo rojstvo, je izraz božje ljubezni, ljubezni do človeka. Bog nam sporoča, da nas ljubi po svojem Sinu. Zato je adventni čas, čas veselega pričakovanja. Že vnaprej se veselimo Božjih obljub.

Če pogledamo v zgodovino odrešenja, da se je  že izraelsko ljudstvo  veselilo dobrin, ki jih je obljubljal Bog. To seveda ni zmanjšalo njihovih naporov, ko so potovali iz Egipta po puščavi, iz Babilonske sužnosti, ko so se vračali na svoje domove. Prenašati so morali vsa  bremena in težave na poti. Dalo pa jim je moči in poguma, premagovali so ovire  in  šli obljubljenemu cilju naproti.

Adventni čas je naša puščavska pot, ki jo moramo prehoditi, da se dobro pripravimo na obljubljene dobrine, na Jezusov prihod. Gotovost Jezusovega prihoda  nas že sedaj navdaja z veseljem, nas opogumlja in krepi v vsakdanjih naporih.

Naj nas zunanja priprava na praznike ne premoti , da bi pozabili na najpomembnejše – pripraviti svoje srce za Jezusov prihod. Resničnega veselja nam ne bo dal blišč, kajti blišč mine. Kar smo kupili, pojemo, lučke odstranimo. Ostanejo prazne denarnice, odvečni kilogrami, kakšen glavobol…Resnično veselje nam bo dal Novorojeni, če mu bomo odprli srce, dopustili, da vstopi in nas ogreje s svojo ljubeznijo. Če je že kaj potrebno pripraviti za praznike, je gotovo naše srce. To je kratko razmišljanje ob tretji adventni sveči.

Jutrišnji svet pripada tistim, ki oznanjajo veselje.  /F. Herr/.

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

Veslje podaljšuje življenje in utrjuje zdravje.  /UDAL/

*********************************************************

Deljeno veselje je dvojno veselje. Dvojna bolečina je polovična bolečina.

/TIEDGE/

»«««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««

Prejeti goli in tvoji porazi

Najprej preberemo iz sv. Pisma Stare zaveze (4Mz 21, 4-9)

Izpraševanje vesti.

Si že igral igro športno napoved? Poznaš pravila te igre na srečo?. Pravzaprav je vse zelo preprosto: napovedati je potrebno pomemben rezultat tekem , k se bodo odigrale ob koncu tedna.

Danes ti predlagam, da opraviš spoved s pomočjo listka za športno napoved. Seveda ne bo potrebno ugibati rezultatov prihodnjih tekem. Preveril boš, kako so se končale tekme, ki si jih ti odigral. Toda kako boš rekel saj nisem odigral nobene igre. To ne drži povsem. Vsak dan odigraš veliko tekem in vedno si je potrebno potruditi za zmago. Ali veš kdo so tvoji nasprotniki, ki te ovirajo. Tvoji nasprotniki so člani ekipe, ki jo vodi hudobni duh. To so kače, ki te poskušajo pičiti  in zastrupiti. Kače so na igrišču življenja in so zelo nevarne in čakajo , da te pičijo. Tvoji nasprotniki so dobro pripravljeni, oboroženi in oblečeni v črne drese in ti lahko hitro zabijejo gol. Goli, ki jih prejmeš od teh nasprotnikov so tvoji grehi.

Ko se pripravljaš na sveto spoved, se moraš dobro zavedati, da je Jezus dobil tekme proti hudobnemu duhu in da ne boš zato nikoli do konca poražen, ne glede na to koliko golov boš prijel na posamezni tekmi.

Jezus navija zate, Jezus igra s teboj. V zakramentu sprave, ko mu odpreš svoje srce in mu priznaš svoje poraze, te postavi nazaj na noge in te usposobi, da nadaljuješ tekmo. Jezus je bil povzdignjen na križu, kdor ga išče in se ozre k njemu, bo ozdravel. Poglej na igrišče svojega življenja in preveri, kako so se odvijale tekme preteklih dni. Vprašajmo se: po – nepotrpežljivost, prezir, hinavščina, ošabnost, zavist, sebičnost, strah, indiferentnost, maščevanje, žalost, trmoglavost, mehkužnost, lenoba…

Molitev:

Gospod, zelo rad igram…če le morem odigram kakšno tekmo. Danes sem spoznal Gospod, da moram vsak dan v življenju odigrati več tekem. Rad bi jih odigral čim bolje, kajti to so tekme mojega življenja. Spoznal sem tudi, da prežijo name, številni nasprotniki, ki bi me radi čimprej onesposobili. Na igrišču je veliko kač…pripravljene so da me pičijo. Gospod odpusti mi, da sem prijel toliko golov, odpusti mi vse izgubljene tekme. Gospod vem, da igraš z menoj. Dokler si ti z menoj, mi noben sovražni ne more do živega. Če sem s teboj Gospod,, noben ugriz ne povzroči smrti. Gledam nate, ki razpetih rok visiš na križu, gledam te povzdignjenega na križu, gledam te povzdignjenega na les, opazujem tvoj smrtni boj in prosim za usmiljenje. Svoje roke stegujem k tebi: Gospod, objemi me, dvigni me in me ozdravi.

Sklep moje spovedi…………………………………………………..

Pripravite Gospodovo pot – tretji teden

12.12. – Izdelovanje in pisanje voščilnic – sorniki, botri,

13.12. – za jaslice posejemo božično žito

14.12.- naučimo se novo pesem, poslušamo pesem

15.12. – spisek za nakup stvari

16.12.- čiščenje doma in za to vsi skrbimo

17.12.- osemdnevnica – Kralja, ki prihaja

18.12. božična zgodba – iz knjige, pripoved staršev….

Božična spoved

Za otroke bo pri veroučni uri v ponedeljek 12.12.

Za veroučence 8. in 9. razreda v petek ob 18. uri, za starše in vse druge pa v petek 16.12. ob 18. uri. Na razpolago bodo trije tuji spovedniki.

Ne zamudite teh milosti.

 

Povabljeni k božični osemdnevnici

Ki jo bomo začeli v petek 16. decembra. Znova bomo zapeli Kralja, ki prihaja… in ponesli Marijin kip po naši cerkvi. To nalogo bodo znova imeli naši veroučenci in še posebej predstavniki verskega življenja v naši župniji.

V petek bodo sodelovali 1 in 2 raz. v soboto 3 in 4 raz. v nedeljo ministranti, v pon. 5 in 6 raz. v tor. 7 in 8 raz. v sredo 9 in mladinci, oratorijanci, v čet. ŽPS in molitvena skupina, v petek skavti, pevci, Karitas, zakonska skupina. Bodimo ponosni, da gremo z Marijo v Betlehem. Vabljeni.

Bolnike bom obiskal v torek 20 .12 – dopoldne

 

Godovi in mašni nameni 12.12. – 18. 12. 2022

pon.  DM…….za + Ana Škerjanc, ob 18 uri

tor. Lucija……za + Slavko Lamovšek, obl ob 7.3o zj.

sre. Janez……za + Terezija Boh, 7 dan, ob 18 uri

čet.  Krizina….za + Stane in Kristina Stolnik, ob 18 uri

                       za + Martin Golobič, obl. ob 19 uri Gum.

pet. Ado……..za + Alojzij Švigelj, obl. ob 18 uri

sob.  Vivijana..za ++ Mazi in Mavec, ob 18 uri

ned. 4 adv.  …ob 8 uri  za žive in mrtve farane

                       ob 10 uri  v čast sv. Duhu in fatimski materi

                      božji za zdravje

 

V sredo bo spoved v domu starejših občanov Škofljica, od 14 ure naprej. Spovedenci lepo vabljeni.

 

V kiosku dobite koledarje, oglje, kadilo, vizitke, lahko tudi kaj naročite, pratike bomo še prinesli.

 

Luč iz Betlehema vam bodo posredovali skavti škofljiškega stega prihodnjo nedeljo.

 

Blagoslovljeno vodo dobite v avli. Nekaj praznih steklenic imamo v zakristiji.

 

Prvi, drugi in tretji razred nima več verouka do 9 januarja 2023. Seveda pa se za praznike udeležujejo bogoslužja.