Luč miru iz Betlehema

 

Kaj ti je, da spiš? Vojna, stiske, bolezni, nesreče, osamljenost… Kaj pa ti? Se bojiš? Živiš, kakor da se nič ni zgodilo? Seveda, težko nam je, ko vidimo, kaj vse se dogaja in se nam zdi, da ne moremo nič. Pa vendar je že iskra dovolj, da vname ogenj, in kaplja dovolj, da ga pogasi. Zbudi se! Božič je. Naj ti ne bo vseeno za temo v svetu. Ni ti treba spremeniti vsega, naredi eno dobro delo, pospravi sobo, skuhaj komu kavo, spusti avto predse. Ko boš premaknil sebe, boš obrnil svet. Zaneti iskro, naj v tebi zasije Luč. Vstani in sveti.

————-

Spričo vsega hudega na svetu človeka postane strah. Ta je posledica naše velike negotovosti in nemoči, ki jo ob tem čutimo. Pred vsem hudim se zdijo naša majhna dejanja dobrote kot boj proti velikanom. Prav zato sta naša pogosta odziva na vse slabo in težko v naši okolici beg in spanje. Nekako se zamotimo, da bi pozabili na vsa težka bremena, v virtualnem svetu in raznih adventnih omamah hitro najdemo zavetje pred slabim. Vendar zato ni nič manj slabega, kvečjemu se slabo, ko ga ignoriramo, samo še hitreje razrašča. Ne da bi vedeli, mu sčasoma začnemo pritrjevati tudi sami, ker je tudi to lažje kot dopuščati, da te vznemirja in tako sili k uporu in aktivnosti.

Letošnja poslanica zato želi prebuditi vsakega od nas, da bi se najprej zla in težkega v svetu začel zavedati in da bi nato razumel, da je prav to poziv, naj vsak od nas ob tem nekaj naredi. Ne smemo misliti, da nekaj pomenijo samo velika in pomembna, glasna dejanja politikov in diplomatov, socialnih služb in drugih dobrodelnih institucij, ne, prav vsako, še tako majhno dejanje v svet teme prinaša luč.

»Nekateri verjamejo, da samo velika moč lahko zadrži zlo. Toda sam sem odkril nekaj drugega. Ugotovil sem, da so to majhne stvari. Vsakdanja dejanja navadnih ljudi, to zadržuje temo proč. Preprosta dejanja dobrote in ljubezni.« (J.R.R. Tolkien, Hobit)

Naše prižiganje Luči miru iz Betlehema naj bo tako letos predvsem v majhnih, vsakdanjih in mimobežnih dejanjih dobrote, ki jih lahko prezremo, če se ne zavedamo njihovega velikega pomena. Ne sme nam biti vseeno za to, kar se dogaja, dopustiti moramo to lahno ščemenje v prsih, ki nas žene k aktivnemu odzivu. Tako se bo začela med nami zgodba miru, spoštovanja in ljubezni, ki jo vsako leto napišeta božič in njegova glasnica, Luč miru iz Betlehema.

 

KJE IN KDAJ JO LAHKO DOBITE?

  • župnijska cerkev na Škofljici, od 18.12. naprej ob 8.00 in 10.00 ter vse dni pri sveti maši
  • župnijska cerkev na Igu, od 18.12. naprej ob 8.00 in 10.00 ter vse dni pri sveti maši
  • župnijska cerkev v Šmarju-Sap, od 18.12. naprej ob 8.00 in 10.00 ter vse dni pri sveti maši
  • župnijska cerkev v Želimlju, od 18.12. naprej ob 7.30 in 10.00 ter vse dni pri sveti maši
  • cerkev v Tomišlju, 18.12. ob 9.00
  • cerkev na Golem, 18.12. ob 9.00
  • cerkev na Pijavi gorici, 18.12. ob 9.00
  • cerkev na Kureščku, 18.12. ob 15.00