Oznanila župnije Škofljica, 8.1.2023

SREDIŠČE

 

Gospa pripoveduje: »Minuli božič sem sklenila, da mi bo štiriletni vnuk pomagal pri krašenju . Doma imam dve vrsti figuric za jaslice; ene so iz belega porcelana, druge pa so iz ilovice. Porcelanaste sem odnesla v kuhinjo in Štefanu sem naročila, naj jih iz gline postavi na klubski mizici  v dnevni sobi. Skupaj sva jih odvija iz časopisnega papirja – Marijo, Jožefa, Jezuščka, jasli, angela, pastirje, nekaj ovčk in še svetih treh kraljev in treh kamel. Potem sem ga pustila, da jih sam razvrsti, kakor se mu zdi.

Odprla sem v kuhinji pri kredenci steklena vratca in skrbno položila  porcelanaste Marijo, Jožefa in Dete na sredo zgornje police. Svoje jaslice sem simetrično  razporedila – pastirje in ovce na eno stran ter svete tri kralje in kamele na drugo stran. Potem  sem jaslice obdala z zelenjem, z raznobarvnimi pentljami. Pripravila sem tudi električne lučke v kredenci in veličastni prizor je kar zažarel v  svetlobi. Zadovoljna sem zaprla vratca in začela odvijati še okraske za smrečico. Ko sem pa potem za hip pogledala  v dnevno sobo, kako gre Štefanu, sem ostrmela nad njegovo razvrstitvijo figuric.

Štefan je položil Jezuščka  na sredo jaslic, tako kot jaz, toda vse druge figurice – celo kamele – je razpostavil v tesnem krogu okoli Jezuščka. Ostali sta mu še dve ovčki in spraševala sem se, kaj bo naredil, ker se je zdelo da zanju ni več prostora. Očitno se je to spraševal tudi Štefan, saj je stal tam pri jaslicah in tleskal leseni ovčki drugo ob drugo. Potem se je po moje spomnil, kako je bilo, ko je v množici odraslih  hotel videti parado. Eno ovčko je stlačil med pastirjeve noge, drugo pa je stisnil med kamelo in Marijo. Potem je stopil korak nazaj in občudoval svoje delo. Zdaj so vsi lahko videli prizor, ki ga je opazoval tudi on sam.

Središče, sem pomislila. Bistvo je v središču.

                                                                   /Pavlina Youd/

 

Je že nekaj dni kar smo praznovali Jezusovo rojstvo. Doma smo napravili jaslice, lahko smo si ogledali tudi mnoge jaslice na prostem po vsej naši domovini. Radio Ognjišče nas je večkrat povabil, kje si lahko na prostem ogledamo  veliko število jaslic. Nekateri so si vzeli za to cel dan in so si jih ogledovali na prostem, nakateri po cerkvah in ob teh ogledih smo dobili različne vtise.

Nekaterim se dopadejo kjer vse giblje in se vse sveti, kjer so velike in prikazujejo različne probleme tudi današnjega sveta. Druge prikazujejo betlehemsko pokrajino in njihovo življenje, naslednje pa nas vabijo k razmisleku  o delovanju – podeljevanju zakramnetov in še in še bi našli motive za ustvarjanje in prikazovanje prihoda Božjega Sina na svet.

Ob vsem tem moramo biti veseli, koliko zagnanosti, potrpežljivosti, koliko prostovoljnih ur je bilo vloženih v vse to delo. Tega ne moremo zbrati. Moremo pa  videti in odkrivati koliko ljubezni je vloženo v to veselo sporočilo – božji Sin prihaja v našo sredo. Kolika srca najdejo ob tem delu svoj mir, povezanost z sodelavci, utrjuje se prijateljstvo, oznanja se, prihaja tisti, ki je naš mir, naša pot, naše odrešenje, naša ljubezen, naše upanje…

Če se ozremo na naše jaslice, ki so jih izdelovali  sodelavci – prostovoljci iz Klanca prav to prinašajo. Hlevček je središče in v središče je usmerjen naš pogled, ko si ogledujemo  delo naših prijateljev. Jezus je prišel v naš svet in priča o novem življenju, o tem novem življenju pričajo tudi angeli in pastirji in z mnogih strani prihaja svetloba. Svetloba premaguje temo. Veliko veselje so doživeli pastirji, ki so sprejeli

 

 povabilo angelov in drug drugega vabijo : »pojdimo torej v Betlehem  pogledat to, kar se je zgodilo in kar nam je sporočil Gospod.« Pohiteli so tja in našli Marijo, Jožefa in dete. Pripovedovali so vsem kar so videli in vsi so se čudili kar so slišali. O tem nam govorijo tudi jaslice pred glavnim oltarjem v cerkvi in prav tako v kapeli. Vidimo Marijo z Jezusom, Jožefa in pastirja, ki veselo igral na piščal, pastirico, ki časti Novorojenega in pastirico, ki nosi dar detetu. Preprosto a nad vse zgovorno. Vsake jaslice nam govorijo, Bog nas ljubi.

 

V ZRCALU EVHARISTIJE

 

Po kadilu pa več ne diši

                                              Pravimo, da je molitev dihanje duše in da se

                                     dviga  kakor kadilo pred božje obličje.

Prasket verige, preden duhovnik  v kadilnico natrese kadilo, že napove slovesni trenutek kajenja. Deležno ga je Najsvetejše, pri slovesni sveti maši tudi oltar, evangeljska knjiga, mašnik in verniki.

V Cerkvi vzhodnega obreda poznajo mnogo več kajenja kot v liturgiji zahodnega obredja. Pomeni dejanje posebne počastitve Boga  in je prastaro, saj ga pozna že stara zaveza. Modri z Jutrovega  so Jezusu v Betlehem prinesli v dar tudi kadilo. S tem so ga priznali kot božanstvo.

Drobna zrnca smole sproščajo ob tlenju prijeten vonj. Zdaj že pogosto govorimo o aromaterapiji. Prijetni vonji pomirjajo  našo  razdraženost. Pol sveta je živčnega in od tega je polovica kristjanov. Vdihavanje evkaliptove eterike res lahko koristi. Prežene napetost, kopel tudi utrujenost. Navaden pisip za dojenčkovo kožo je že odišavljen.

Bog ve zakaj so v preteklosti  verniki  v tako velikem številu prihajali ne le k sveti maši, ampak tudi k nedeljskemu popoldanskemu krščanskemu nauku? Po vsej utrujenosti zaradi  tedenskega  težkega dela. Ne ravno zaradi kadila in kadilnic, pa vse eno tudi zato. Popoldanski obred  z razlago verskih resnic in z litanijami, ko je bilo Najsvetejše počaščeno še s kadilom, je vernike napolnil z blagim mirom. Ne bomo zdaj v času  aromoterapijskega napredka uvajali popoldanskih litanij! Najbrž res ne. Verjetno se pa molitev kot dihanje duše še dviga  kakor kadilo  pred božje obličje. Če naša duša še diha.

Mesec verskega tiska – januar

Vsak dan prihajajo novice v naš dom – po mobitelu, po Tv – ekranih, po radiju in ne nazadnje tudi po tisku. Marsikaj je potrebno da zvemo, večkrat pa so novice tudi za veselje, za žalost, za razkrivanje polresnic ali celo laži.

Katoliški tisk nas vzgaja k resnici, poštenosti, odkriva nepravilne strani politike, gospodarstva, nam pomaga vzgajati, nam podarja upanje in smisel življenja…Trudimo se tudi, da bomo to pot podpirali – dobre časopise, dobre revije, dobre knjige, dobre filme, dobre novice. Naj se tega duha naužije tudi mladi rod. Tudi v mladih družinah naj verski tisk  doživi odprta vrata.

Srečanje za starše prvoobhajancev

To bo drugo srečanje za starše prvoobhajancev. Govorili bomo o odpuščanju in Bog nam odpušča v zakramentu sprave. Vsak človek se v življenju srečuje z razočaranji – zato je dobro, da znamo odpustiti in prosimo za tiste, ki smo jih prizadeli. Sreča vaših otrok je odvisna tudi od njihovih medsebojnih pristnih odnosov. Jezus nas uči prositi in sprejeti odpuščanje. To je tudi podlaga za oblikovanje vesti. Naše besede in dejanja naj pomagajo vsakemu nazaj k Bogu, da znova zaživi v miru in sreči.

Srečanje bo v torek 10.1. 2023 ob 18 uri v zakristiji.

Srečanje tajnikov ŽPS bo 14.1. ob 9 uri v dvorani župnijske cerkve Ljubljana  – Koseze, tel. 01 234 26 51

 

Godovi in mašni nameni 9.1. – 15.1. 2023

pon. Pij IX………za + Ana Skol, obl. ob 18 uri

tor.   Gregor……..za + Rudi Kovačič, ob 7.3o zj.

sre. Pavlin………za + Boštjan in Kaja Bučar, ob 18 uri

čet.  Tatjana……..za + Ciril Finc, 30 dan, ob 18 uri

                              za ++ Kramar, Gum. ob 19 uri

pet.   Hilarij……..za + Franc Tomšič, obl. ob 18 uri

sob.   Oton………za + Primož  Grlica, obl. ob 18 uri

ned.   2 NML……ob 8 uri za žive in mrtve farane

                              ob 10 uri za + Leopold Krevs

Duhovna oskrba v bolnici – Klinični center Lj. in Petra Držaja v Šiški 041 613 378 ali 031 564 581

V soboto 14.1, bo srečanje tajnikov ŽPS v župnišču Ljubljana – Koseze, pričetek ob 9 uri.

Pripravniki na birmo naj ponovijo prvih 40 vprašanj. Vsak birmanec je izbral tudi svojo delovno skupino v pripravi na birmo. Pevci imajo srečanje v petek ob 17 uri, delovna skupina v sredo ob 15 uri in skupina za praznično leto  Slovencev ima prvo srečanje v soboto 14.1. ob 9 uri. Nato se boste dogovorili za uro.

Duhovne vaje za birmance bodo od 3.2. – 5.2. v Stični. Gredo vsi, ki želijo prejeti zakrament sv. Duha.