Oznanila župnije Škofljica, 5.2.2023

 

KAKO ČRPATI MOČ OD ZGORAJ

Nekega dne sem se na Floridi gugal po palmami in poslušal zgodbo o delovanju moči od zgoraj v življenju moža, ki je za las ušel tragediji. Povedal mi je , da je z šestnajstimi leti začel piti, ker je bilo »to v modi«. Po triindvajsetih letih, odkar je začel piti je 24 aprila 1947 prišel do konca svoje poti. Zaradi rastočega sovraštva do svoje žene, ki ga je zapustila, do tašče in svakinje, ter zagrenjenosti, se je odločil, da vse tri ženske ubije. Zgodbo bom vam povedal z njegovimi besedami:
»Da bi se na krvavo dejanje dobro pripravil, sem šel v bar. Nekaj kozarčkov mi bo dalo ravno dovolj poguma, za trikratni umor. Ko sem stopil v bar, sem zagledal mladega moža z inemo Karel, kako pije kavo. Že od otroštva sem ga sovražil, toda zdaj me je pritegnila njegova brezhibna pojava. Poleg tega sem bi presenečen, ker je pil kavo v baru, v katerem je približno štiristo dolarjev dal mesečno za močne pijače. Zmedel me je tudi nenavaden izraz, ki je swijal z njegovega obraza. Ker me je tako prevzela njegova pojava, sem pristopil in vprašal: »Kaj se ti je zgodilo, da piješ kavo?« »Že eno leto ne pijem več«, je odgovoril. Bil sem presenečen, kajti s Karlom sva velikokrat skupaj popivala. Nenavadno pri vsej stvari je bilo to, da me je kljub temu, da sm Karla sovražil, njegova izjava vseeno presunila. Nisem si mogel kaj, da ne bi prisluhnil, ko me je vprašal: »Ed, ali si ti že kdaj hotel prenehati piti?«
»Da, saj sem že tisočkrat prenehal,« sem odgovoril. Karel se je nasmehnil in odgovoril: »Če misliš resno, se strezni in pridi v soboto ob devetih na srečanje v cerkev. Tam bo sestanek Anonimnih alkoholikov.« Povedal sem mu, da me religija ne zanima, da bom pa vseeno mogoče prišel. Stvar me ni navdušila, vendar tistega leska v njegovih očeh nisem mogel pozabiti.
Karel me ni pregovarjal, temveč je le ponovil, da mi on in njegovi prijatelji lahko pomagajo rešiti moj problem, če bom seveda tudi sam kaj storil zase. Potem je Karel šsl, sam pa sem stopil k šanku, da bi naročil še en kozarček…, pa mi nekako ni prijal. Namesto tega sem šel domov k mami, v edini dom, ki sem ga še imel.
Naj vam pojasnim, da sem bil sedemnajst let poročen s krasno žensko, toda bila je nepotrpežljiva in zaradi pijače ni imela zaupanja vame, zato se je končno odločila, da se loči. Tako sem poleg službe in vseh materialnih dobrin dokončno izgubil tudi svoj dom. Ko sem prišel domov k mami, sem se do šestih zjutraj boril s steklenico; želel sem piti, pa nisem mogel. Kar naprej sem mislil na Karla. Tako sem v soboto zjutraj šel k njemu in ga vprašal, kako naj do devetih zvečer, ko se srečanje začne, ostanem trezen. Karel je rekel: »Vsakokrat, ko greš mimo bara ali pivnice, reci te besede: Prosim, Bog, pomagaj mi iti mimo. Nato teci, kot, da ti gori za petami. Tako boš z Bogom sodeloval. On bo uslišal tvojo molitev, tek pa je tvoje delo.«
Storil sem točno tako, kot mi je Karel svetoval. Dolge ure sem nervozen in tresoč se, v družbi svoje sestre, taval po mestnih ulicah.Končno je ob osmih sestra rekla, da na poti do tja, kjer imaš srečanje, je sedem lokalov. Pojdi zdaj sam naprej, če ti ne bo uspelo in boš prišel domov pijan, te bomo vseeno imeli radi in bomo še vedno upali na najboljše. Toda nekako čutim, da bo to srečanje nekaj posebnega.« Z božjo pomočjo sem uspel priti mimo tistih sedmih lokalov.
Pri vhodu v cerkev sem se ozrl na okrog in v oči mi je zasvetil napis nad enim mojih najljubših lokalov. Borbe za odločitev, ali naj grem v tisti bar ali na srečanje Anonimnih alkoholikov, ne bom nikoli pozabil, toda sila, večja od mene samega me je potegnila na srečanje.
Ko sem vstopil v sobo, sem bi nenavadno presenečen, ker mi je ravno nekdanji osovraaženi prijatelj Karel čvrsto stisnil roko. Moj odpor do njega je izginil. Predstavil me je ljudem z vseh področij življenja – zdravnikom, zidarjem, strojnikom, rudarjem, pravnikom, delavcem – vsi so bili tam. / se nadaljuje/

V ZRCALU EVHARISTIJE

PRIDI, GOSPOD
Kar vstopi.

Omislimo kolikokrat je bil Jezus kam povabljen. Vabili so ga prijatelji, pa celo farizeji. Včasih se je povabil kar sam. Pridi dol Zahej, danes želim obedovati pri tebi!
Tudi k njemu so prihajali. Pridita in poglejta, je dejal. Nikodem je prihajal le ponoči.
Katakombe. Preganjani kristjani. Ideologije. Preganjani kristjani. Naš čas. Marsikje grobo preganjani kristjani. Mogoče tudi ti?
Strah. Pritajenost. Petrova taktika: Ne poznm tega človeka. Joj, lepo vas prosim, to pa ne! Duhovnik pa ne sme priti. Bolnik bo takoj pomislil na smrt! Mogoče tak strah pred zakramnetom maziljenja, ker je dolga stoletja veljal kot »zakrament za umirajoče«? Podeljen je bil nadvse opozorilno. Duhovnik s sveto popotnico je spremljal cerkovnik s cingljanjem. Ljudje so obstali in marsikdo je pokleknil . Vedeli so: nekdo umira. V hiši že sosedje in glasna molitev. Bolnik težko pričakojoč odveze in skorajšnjega odhoda s tega sveta. Ni druge pomoči… A je bila tolažba in je bil mir.
Maziljenje je vendar zakramnet upanja. To bi po tolikih spodbudah že lahko dojeli. Kjer na svetu ni možno v bolnišnico ali na dom poklicati duhovnika, je mnogim bolnikom onemogočena hitrejša ozdravitev, saj Jezus tudi danes ozdravlja. Maziljenje je zakramnet življenja, ne pa nepreklicni nalog in obsodba na smrt. Da, Jezus, zelo sem bolan. Pridi, ker me imaš rad. Da pokramljava…

Tema – 8 seja ŽPS
Praznovanje – Ves mesec december je zaznamovan z praznovanji , z zunanjimi praznovanji. Pomembno je, da sse ustavimo in se zavemo božje navzočnosti ned naimi in v verskem praznovanju. Gospod je navzočć in deluje v zgodovini človeštva in nas vabi, da se tudi mi vključimo v Božji načrt. Za praznovanje je potrebna naša odločitev. Individualizem in potrošništvo izrivajo duhovno dimenzijo praznikov. Nedelja ni več sama po sebi umevna – Gospodov dan.
a/skupno branje božje besede se pozna na dolgi rok
b/pri bogoslužju smo dejavni – vsak sam s sodelovanjem
c/potrebne so tud razlage pri bogoslužju
č/osebna odločitev je pomembna – na prvem mestu je Bog sam
d/ovir je mnogo – zabave, športi, »nedeljski počitek«, vztrajnost, volja
e/nadaljujemo z stavkom iz evangelija ob kncu sv. daritve
f//posvetili smo tudi nakaj časa vprašanju našega kioska – deluje – nedeluje

NCNG + Anton Okoren
Utrujen od mnogega dela in naporov je tudi pokojni zahrepenel po počitku in miru. Kot Abrahamov služabnik je prosil: »Ne zadržuj me, ko je Gospod mojo pot osrečil! Odpustite mi, da grem k svojemu Gospodu!«
Ob smrti so darovali za sv. maše in za potrebe cerkve:
Hči Anica z družino, hči Marina z družino, hči marija z družino, vnukinja Andreja družino, vnukinja Tanja z družino, vnuk Marjan z družino, vnuk Boštjan z družino, vnuk Janez, Marija Samec z družino, Gregor Bedenčič z družino, Vaščani Gorenjega Blata, Tone in Marija Dolinšek, Boštjan Dolinšek, Toni Dolinšek z družino, Marko Dolinšek z družino, Marinka Bačar z družino, Urška Ravnik z družino, nečakinja Andreja Zdravje, Svakinja Angela Dolinšek, Dolinškovi iz Vina, družina Šilc, družina Miklič; družina Stojanovič, družina Plesnik, družina Podržaj, družina Klun, družina Bedenčič Stane, družina Malnar, družina Sojer, družina Horvat, družina Rozman, družina Korošak, družina Okoren, družina Samec, družina Nered, družina Milijašević, družina Teodorović, družina Kličić, družina Bedenčič, družina Smole, družina Javoršek, družina Debevec, družina Smiljanić, družina Tomić, družina Mustajbašić, družina Jančar, družina Šmajgl, družina Poženel, družina Ribanović, družina Žnidaršič, Matjaž Majda, Hrovat Rozi, Debevec Darja, Jovičić Rado, Solaz Jože, Bobem Jože, Branko Hrovat z družino, Jože Okoren z družino, Uršič Franc z družino, Uršič Anton z družino, Franc Švigelj z družino, Tone Zgonc z družino, družina Voroš in družina Smiljanič.
Mi se mu v zadnjem slovesu zahvajujemo, za njegov lep življensjski zgled za njegovo ljubezen in doborto in za njegovo delo, prepričani, da ne bo živeč samo v spominu dragih, ki tako hitro mine, ampak v hiši svojega stvarnika, v katerega je veroval in katerega je ljubil.

Godovi in mašni nameni 6.2. – 12.2. 2023
pon. Pavel………za ++ starše Zupamčič
tor. Roza………za + Janez Janežič, ob 7.3o zj.
sr. Hieronim….za ++ Bolta, ob 18 uri
čet. Polona…….za + Anton Okoren, 7 dan, ob 18 uri
za ++ starše Oven, ob 19 uri na Gum.
pet. Sholastika….za + Marjan Vindišar, Pavel Kržič, obl, ob 18 uri
sob. Lurška MB…za zdravje v družini, ob 18 uri
ned. 6 n.m. l……ob 8 uri za žive in mrtve farane
ob 10 uri za + Anton Bratkovič, obl.