Oznanila župnije Škofljica, 23.4.2023

 

BODI POLN  SONCA

 

Sporočili so Jezusu: »Tvoja mati in tvoji bratje stojijo zunaj in te želijo videti.« On pa jim je odgovoril: »Moja mati in moji bratje so tisti, ki božjo besedo poslušajo in jo uresničujejo.«

Ali veš kakšen načrt je imel Janez Krstnik? »On mora rasti, jaz se moram manjšati.« Premisli o svojem odnosu do Jezusa in naredi svoj načrt… Tudi Marija je imela svoj načrt. Vzela je načrt Janeza Krstnika. Pred Jezusovimi nogami je postala majhna, tam se je ponižala, se povsem izpraznila, dala se je na razpolago Jezusu. Marija se je v polnosti dala na razpolago Jezusu, ni ji ušla nobena beseda. Je sončnica, ki ne pusti nobenemu sončnemu žarku, da bi pobegnil. Marta, sestra pa je polna vsega, preveč je zaposlena, že prej jo je vznemirjalo  toliko stvari. Prosi, da bi bil v polnosti z Jezusom, da bi bil prežet z njim, z njegovo besedo. Prosi ga, da ne bi bil preveč zaposlen in poln vsega drugega razen njega.

Sonce je moje življenje in jaz živim zanj, pravi sončnica, ki brez sonca ne bi bila nič. Ponovi te besede Jezusu tudi ti.. Reci: »Ti si moje življenje in jaz živim zate.« Povej Jezusu, da je on tisti, iz čigar milosti živiš…

Ali ne veš, da postajaš to, s čimer se hraniš? To pomeni, če se hraniš z umazanijo, boš postal umazanec, če se hraniš z dobrim, boš postal dober. Če se hraniš z Jezusom, boš podoben Jezusu. Sončnica, ki se hrani s soncem, polagoma postaja kot sonce.

Prosi Jezusa, da bi se znal hraniti z njim, da boš postal kakor on, da boš vedno bolj podoben njemu.

Preberi in premisli odlomek Lk 8, 19 – 21: Kdo pripada Jezusovi družini. Običajno pripada  neki družini tisti, ki je v krvnem sorodstvu. Za pripadnost Jezusovi družini obstaja popolnoma nova vez: pripada mu kdor se hrani z Božjo besedo, kdor se hrani pri dvojni mizi; pri mizi Božje besede in pri mizi božjega kruha in vina. Neverjetna stvar! K Jezusovi družini spadamo tisti, ki so v »krvnem sorodstvu«, ki imajo isto Kri, tisto Kri, ki so jo prejeli pri Jezusu, ki jo je prelil zanje.

Molitev

 

Gospod, tukaj sem pod tvojimi žarki,

tu sem pred tvojim obličjem.

Tu sem, pripravljen sem se napolniti s teboj,

nočem izgubitti nobenega žarka,

nočem izgubiti nobene od tvojih besed.

S teboj, Gospod, bi se rad popolnoma prežel.

Ti, Gospod, si moje življenje in jaz živim zate.

Gospod, kolikokrat sem »ves poln«

To se zgodi pri kosilu ali večerji, ko sem že prej jedel.

To pa se zgodi tudi v vsem mojem življenju:

ko bi se moral hraniti s Teboj,

takrat mi je v napoto toliko stvari.

Gospod, podari mi spoosbnost,

da se izpraznim, da bi se napolnil s teboj,

podari mi sposobnost,

da te bom poslušal prav tako kakor Marija.

Pomagaj mi razumeti,

da nekdo postane to, s čimer se hrani.

Gospod želim se hraniti s teboj,

da bom postal kot ti.

Vsi poznamo pripoved, ko so Modri prišli v Betlehem. Prišli so kamor jih je vodila zvezda. Našli so jasli kjer se je rodil Jezus. Ko so se vračali domov, so mori postali zvezde, ki kažejo na Jezusa. Tudi ti postane zvezda za druge, ki pokaže na Jezusa. Mar ni prav to napravil Janez Krstnik, ko je pokazal na Jezusa: »Glejte Jagnje božje.« Prvoobhajanci so :  Adam Dmitrović, Hosta Nika, Klun Sofia, Lenarčič Zala, Perovšek Enja, Sever – Zupančič Klara, Šmalc Rebeka, Umek Ajda, Podržaj Maja in Gliha Jaka. Ob njih se veselimo in jim želimo božjega blagoslova.

V  ZRCALU EVHARISTIJE

In lepo nedeljo vam želim

                                                              Pojdite v miru.

Že gremo. Saj je treba še v trgovino. Toda odslovitev od maše z lepo duhovnikovo željo naj oddidemo v miru, ne pomeni naj gremo častit starega boga Merkurja. Pomeni, naj mašno in obhajilno občutje blagoslavlja nedeljski dan in potem ves delovni teden in naj bomo v svojem okolju misijonarji; Ite, missa est – poslani ste.

En pogoj za to pa mora biti izpolnjen; da smo bili pri maši z veseljem in s hvaležnostjo. Evharistija, obhajilo je duhovni vitergin, čisti grozdni sladkor iz božjega vinograda, ki nam je poživilo srce, dušo in duha. Kljub kakim skrbem, preizkušnjam, negotovosti laže ostajamo mirni, saj gre z nami mašni blagoslov in kdaj tudi prijazna, čisto človeškaduhovnikova popotnica, češ pa lepo preživite nedeljo. Ta naš sedmi dan, kakršen je bil tudi  dan Stvarnikovega počitka, nima nič skupnega z mega marketi. Tam je res veliko koristnega, še več pa kričavega, vabljivega in varljivega. Če smo se dali zapeljati, smo se priklonili maliku. Izgovor, da si v kakem drugem času ne moremo zagotoviti potrebnih pripomočkov in živil, je devetindevedesetodstotno iz trte zvit.

Joj, ko pa je tako prijazno in sproščujoče na nedeljo v trgovini! Tam se srečamo!

Kakšna žalost, da se srečamo samo pri zapravljanju. Ja, veste jaz imam pa doma bolnika. Ali potem v nedeljo ne smem oprati nujno potrebnih obvez? Celo moraš jih, nikar pa ne lošči svojega jeklenega princa in naj na nedeljo tvoj traktor ne rohni po polju. To pršenje gnojevke ravno na dan za Gospoda!

Nekoč, pravijo, so imele nedelje drugačen vonj.

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

Zavod za mlade.si vabi mlade in mlade po srcu na jubilejno romanje v Padavo, na grob sv. Antona Padovanskega in sv. Leopolda Mandiča, ki bo v soboto 13. maja 2023. Prispevek za mlade je 25€. Prijavite se na spletni strani: romanje.zamlade.si

Zavod zamlade.si vabi mlade in mlajše odrasle in mlade družine na duhovno družabne počitnice, ki bodo v juliju in avgustu na Pagu in v Ankaranu. Duhovni spremljevalci bodo bratje kapucini. Prijavite se na spletni strani: počitnice.zamlade.si

Pomagajmo preživeti in živeti – je namenjena predvsem ljudem, ki dolga leta živijo v revščini in izključeni iz svojega okolja. Mnogim se žal razmere ne izbooljšujejo in je pomoč Karitas velikega pomena. Revščina prizadene vsakega človeka in onemogoča  osebni razvoj, gre za golo preživetje. Karitas je v lanskem letu pomagal po vsej Sloveniji 99.408 osebam. Prostovoljci pa so ogroženim gospodinstvom razdelili 3.490 ton hrane. Tudi letos vas vabimo k pomoči. Tudi v vašo župnijo pošiljamo nekaj položnic. Hvala vsem, ki boste pomagali. Gre za Slovenijo.

 

Srečanje gospoda nadškofa z župnijo /24.4. 2023 ob 18h/.

Najprej se bo gospod naškof srečal z birmanci in starši birmancev in vseh veroučencev veroučne šole in z kateheti.

Vsak razred bo imel kratko predstavitev – rezlične teme, veroučnih ur. Najprej se bodo predstavili nižji razredi, nato višji in ob koncu še birmanci 8 in 9 razreda. Tudi gospod nadškof želi spregovoriti veroučencem, staršem, botrom in vsem župljanom. Zato je prav, da pridemo na to srečanje in prisluhnemo besedam našega duhovnega pastirja. Ob 19 uri bo redna sv. maša. Med mašo bo gospod nadškof spovedoval v cerkvi. Po maši bo gospod nadškof imel še srečanje z člani ŽPS in ključarji, to je prva skupina in nato sledi še druga skupina – so povabljeni : pevci, skavti, animatorji oratorija, katehisti, molitvena skupina, pritrkovalci, zakonci in druge skupine. Lepo vabljeni.

Poklicani, da bi živeli – duhovni poklici /23 – 30.4. 2023/

Cerkev vsako leto znova prosi Gospoda, naj pošlje delavcev na svojo žetev. Geslo letošnjega leta je Poklicani, da bi živeli. Razmišljanja nam skušajo približat pomen naše molitve, da bi izprosili nove duhovne poklice, da bi družinez veseljem sprejemale življenje in otrokom omogočili zdrav razvoj duha in telesa. V tednu vabljeni k molitvi!!

Godovi in mašni nameni 24.4. – 30.4. 2023

pon. Marija…………za + Anton Bratkovič, ob  19 uri

tor.   Marko………..za ++ prioročene v molitev, ob 7.30 zj.

sre. Štefan…………za + Ljubec Lia, ob 19 uri

čet.   Cita…………….za + Polde Omahen, ob 19 uri

pet.    Peter…………za ++ Boh – Pece, ob 19 uri

sob.   Katarina…….za + Veronika Markič, obl. ob 19 uri

ned.   Dobri pastir..ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                   ob 10 uri za ++ Pečjak in Kocjančič