Oznanila župnije Škofljica, 30.4.2023

SLAVA  V  KRHKOSTI

 

 

»V veličastnem vrtu je rastel bambus plemenitega videza. Gospodar vrta ga je imel rajši kot vsa druga drevesa. Leto za letom je bambus rastel pstajal trden in lep. Nekega dne se je gospodar približal svojemu  ljubljenemu drevesu in mu je rekel: »Dragi bambus potrebujem te. Gospod pripravljen sem, je odgovoril bambus z velikim veseljem , stori z menoj kar hočeš. Gospodov glas je bil težek. Da te lahko uporabim, te moram posekati. Bambus se je prestrašil. Ne prosim, ne. Uporabi me za svoje veselje, toda prosim, ne me posekati.

Moj dragi bambus, je nadaljeval gospodar, če te ne morem posekati, te ne morem uporabiti. Pčasi je bambus  sklonil svojo mogočno krošnjo in zašepetal: »Gospod, če me ne moreš uporabiti , ne da me posekaš, potem me posekaj.

Moj dragi bambus, je še rekel gospodar, ne samo, da te moram posekati, porezati ti moram veje; potem te moram razdeliti na dvoje in ti iztrgati srce. Vrt se je zavil v tesnobno tišino. Tudi veter je ponehal pihati. Bambus se je

sklonil do zemlje in mrmral: Gospod, posekaj, razdeli in iztrgaj. Tako je gospodar vrta posekal bambus, ga razdelil na dvoje in iztrgal srce – sredico. Potem, ga je prinesel v bližino izvira sveže vode, bližino svojih polj, ki so trpela sušo. Previdno je z izvirom  povezal en del bambusa in drugi del usmeril na suha polja. Čista, sveža voda je začela teči po bambusovem  telesu – deblu in prišla do polj. Posejan je bil riž in žetev je bila obilna. Tako je postal bambus velik blagoslov, četudi je bil posekan in uničen. Dokler je bil čudovito drevo, je živel samo zase in se ogledoval v svoji lepoti. Posekan, ranjen in spremenjen je postal kanal, ki ga je gospodar uporabil za rodovitnost svojega kraljestva. /B. Ferrero – Salve/.

Darovanje je tisto, ki prinaša življenje. Ko nekdo želi živeti samo zase, ostane sam. Tam ni rodovitnosti. Darovanje spreminja človeka, družbo in naravo.

Darovanje je torej odgovor na poklicanost v našem življenju.

Vsakdo izmed nas je bil poklican z nekim namenom in je tudi prejel vse potrebno, da lahko ta namen izpolni. Potrebna pa je pripravljenost. Ko Jezus vabi svoje učence in tudi nas, da bi bili njegove priče, nas ne sprašuje, če smo sposobni. Sprašuje nas, če smo pripravljeni.

Kristus nas je poklical ne samo, da bi bili duhovniki, redovniki, misijonarji in še kaj v službi Cerkve. Poklical nas je, da bi bili z njim in bi bili njegove priče, ki govorijo o Bogu Očetu, Sinu in sv. Duhu, da bi prinašali ranjenemu človeštvu zavest Božje bližine, ljubezen in odpuščanje. Ta poklicanost je zelo konkretna in se močno dotika našega vsakdanjega življenja.

Ni pomembno, v katerem življenjskem obdobju sem. Poklican sem, da bi v vsakem življenjskem obdobju odkrival, kaj Bog želi od mene in kako lahko Bog po meni prihaja do ljudi, med moje bližnje, med tiste, ki me imajo radi, in tudi tiste, ki me ne marajo.

Poklican sem, da bi bil cev, »bambusovo deblo«, po katerem Bog prihaja do ljudi in jih opogumlja, jim daje spoštovanje, veselje, odpuščanje. Poklican sem, da bi v okolju , kjer živim, bil začimba, ki bo vsem mojim bližnjim pomagala postajati boljši človek. Poklicanost torej ni samo za mlade, ki se odločajo za poklic, ki ga bodo opravljali v življenju, ampak za vsakega izmed nas v vsakem obdobju življenja.

Drage matere in žene – ko delate za družino – izgorevate za nekoga

Dragi možje in očetje – ki ga opravite za svojo družino – izgorevate za

nekoga.

Dedki in babice – ko vam moči pojenjajo ali bolezen ohromi – ni bogatejše molitve – na ta način izgorevate

Dragi mladi – vi mladi se darujete – kot pevci, glasbeniki, borite se, hreenite po idealih – izgorevate. To je vaš odgovor na poklicanost.

 

V  ZRCALU  EVHARISTIJE

 

EVHARISTIJA

                                                          Jezus med nam, naše upanje, naša gotovost, Njegova ljubezen do nas

 

Ljudje ljubite Boga! Sveta maša je za to, da ljubimo Boga. To je rekel arški župnik Janez Vianney. To ponavljamo za njim. Ne iščimo v evharistiji zabavne predstave. Sv. maša je daritev.

Daritev bodi ti življenje celo, priporoča goriški slavček Simon Gregorčič. Da je bil duhovnik, je neki gimnazijec zvedel šele v bogoslovju. Ali ni to ogledalo sedanjega krščanstva odmaknjenega časa, ki tudi izobražuje samo površno.

Evharistija – sveta maša – je zahvala. Zahvala pa je tisti vzgib, ko duša hoče biti zraven. Zraven človeka,. Zraven Boga. V krajih in širnih prostranstvih, koder ni duhovnika, verniki najbolj občutijo umankanje svetih obredov, posebej daritve sv. maše. Ne občutijo in ne doživijo živega stika z Bogom; pogrešajo zakrament. Ni duhovnika. Ni spovedi. Ni obhajila. Ni maše.

Obstaja pa čudež, da vernik ohrani vero tudi v najbolj nevernem  in krščanstvu  sovražnem okolju. Vzdržuje jo s hrepenenjem po Bogu. Tam se uresničuje psalmistova beseda: Žeja me po Bogu, po živem Bogu.

Evropa, celina z imenom mitične Kadmosove sestre, je že močno razkristjanjena. Potrebuje misijonarje. Prihajajo s črne celine. Nekoč je tej beli človek oznanil božjo Ljubezen. Vmes se je zgodilo marsikaj ot tega, da »bela mačka ne sovraži črne mačke, ker je črna; beli človek pa ubije črnega človeka, ker je črn«.

Ta beli človek ni nikoli dojel vsebine krščanstva in evharistije.  Danes je s komunikacijskem  omrežjem povezan ves svet in veličastno zajet v majhen dlančnik. Nosimo ga v žepu! Ves svet!

Kje pa Boga?

V torek 2.5. 2023 bomo zopet napeli streho na našem dvorišču. Zato potrebujemo nekaj sodelavcev. Prav gotovo bo kdo rad priskočil na pomoč /možje in fantje/. Začetek ob 9 uri dopoldne!

 

 

Mesec maj – šmarnice ob 19 uri

V letošnjem Marijinem mesecu bomo skupaj poromali  na Goro pri Sodražici. Spoznali bomo ženo Magdaleno Gornik in čudovite dogodke, s katerimi si je pridobila svoje junaštvo. Z nami bo vzhajajoča svetniška zvezda, ki lahko sveti tudi nam na naši poti vere

Za mlade, šmarnice nosijo naslov: »Več kot spletni prijatelj«, ki jih je napisala profesorica Dragica Šteh, na zanimiv način pripoveduje o najstniku Filipu, ki ga je prav spoznavanje Grozdeta, privedlo do dragocenih spoznanj. To pa lahko pomaga vsem nam pri prenavljanju našega življenja. Lepo vabljeni.

 

Devetdnevnica v čast sv. Duhu – 28.4. – 6.5. 2023

Kristus je obljubil izlitje sv. Duha, ki jo je na bleščeč način izpolnil na binkoštni dan, ko so bili vsi zbrani  /apostoli/ v dvorani zadnje večerje. Napolnjeni s sv. Duhom so začeli oznanjati velika božja dela. Ti, ki so verovali so bili krščeni so na to prijeli darove sv. Duha. S polaganjem rok so podeljevali novokrščenim dar sv. Duha, tako so krstno milost dopolnili. Vsak večer vabljeni k sv. maši in molitvi za prejem zakramenta.

 

Spoved pred birmo 4.5. ob 20 uri

Lepo vabljeni vsi birmanci, tudi domači , botri in verni bratje in sestre župnije za praznik prihoda sv. Duha, za utrditev naše vere in ljubezni do Boga in bližnjega.  Na razpolago bomo trije duhovniki.

 

Slovesnost birme bo v nedeljo 7.5. ob 9 uri. Vabljeni!

 

Čiščenje cerkve v maju- Reber, Dole, Pleše, Šmarska čez progo. Pripravite venec za Marijina kipa.

 

Godovi in mašni nameni 1.5. – 7.5. 2023

pon .Jožef……….za + Minka Kovačič, ob 19 uri

tor..  Atanzij…….za + Angela Cigale, ob19 uri

sre. Filip………..za ++ starše in brata Nered, ob 19 uri

čet.   Florjan……..za + Rudi Kovačič, ob 19 uri

pet.   Gotard……..za + Marija Ahlin, ob 19 uri

sob.   Dominik…..za duh. in red. poklice, ob 7.3o zj.

za + Nežka Blažič, obl. ob 19 uri

ned.  5 vel. ned….ob 7 uri za žive in mrtve farane

ob 9 uri za birmance in starše

ob 9 uri za ++ priporočene v molitev