Oznanila župnije Škofljica, 7.5.2023

 

KAJ  PA  PO BIRMI?

 

Kaj pa ve drage birmanke in birmanci menite o tem vprašanju, kako to, da nekateri med vami vztrajate, drugi pa ne? Zelo zanimivo bi bilo slišati vaše odgovore. Verjetno pa ne zgrešimo dosti, če rečemo, da je vztrajati težje, tistim, ki v svojih župnijah ne čutite sprejete ali pa po birmi nimate dovolj zanimivih možnosti, kamor bi se lahko vključili, ali tistim, ki doma nimate dovolj opore, ki ste po birmio izgubili stik z nekaterimi prijatelji itd.

In Gospod ima čas ter je neskončno potrpežlojiv, ljubeč in usmiljen, vsekakor veliko bolj kot marsikdo od vernikov, ki pračakujemo in bi radi, da bi takoj po birmi  postali »zreli kristjani« in prevzeli čedalje večje odgovornosti. Tako seveda ne gre, saj birma sodi med zakramente uvajanja, to pomeni da s pomočjo zakramneta sv. Duha zorimo in odraščamo; sodelovanje med Bogom in nami pa pravzaprav poteka skozi celotno življenje.

Birma je zastonjski dar sv. Duha, ki ne pomeni zaključka, ampak še močnješi začetek, moč, zagon, za naprej. Glede na to, da zakramneti delujejo tudi iz lastne moči, se zdi primernje, da mladostniki zakrament prejmete, čeprav se soočamo z odhodi. Če nosite seboj izkušnjo, da so vam hoteli pomagati na vaši poti in vam skušajo odpreti nova vrata v življenju, potem ta vrata kasneje lažje najdete in jih lahko tudi odprete. Birma je za vas pomemben dejavnik.

Kdo je zame sv. Duh? V naši veri izrekamo: »Verujem v sv. Duha, Gospoda, ki oživlja, ki izhaja iz Očeta in Sina…« Ni dovolj, da poznao Duha, ga moramo in moremo kot Marija tudi mi sprejeti za vodnika svojih duš, za učitelja notranjega življenja. Sveti Duh tudi danes deluje v Cerkvi in sadovi duha so obilni, če le iščemo in smo se pripravljeni odpreti tej moči, ki vse prenavlja. Ne vsiljuje se nam, ampak se razodene tistemu, i ga išče z iskrenim srcem.

Ko kristjan prejme sv. Duha, tudi njegovo delovanje lahko izraža –izžareva radost, mir, velikodušnost, dobroto, svetost, čistost, zvestobo. On daje darove in sposobnosti, moči, da delamo to, kar je delal Jezus. Vsak kristjan dobiva sposobnost, da se na njem razodevajo  Jezusova dela – zakj se to večinoma ne pozna. Zato, ker o tem ničesar ne vedo, zato, ker to ne verujejo ali s svetim Duhom ne sodelujejo. »Prosite in vam bo dano, iščite in boste našli… sv. Duha boste prijeli, če ga boste prosili.« /Lk 11,9 – 13/

Mi pa smo poklicani, da darov, ki so nam dani, ne uporabljamo samo zase, zgolj v svoj blagor; mapak z darovi, ki so nam bili dani, aktivno sodelujemo tudi v blagor drugih. To bomo dosegli v poveznoasti z drugimi. Kristus pa bo naše napore blagoslovil. Bog blagolavlja naše delo in ne naše nedelo. Svetost h kateri smo poklicani ni zbirka  kreposti . Svetost pomeni »hoditi v božji prisotnost in biti popoln, svetost je srečevanje in živeti s Kristusom. Kaj mora kristjan delati, da bo prejel gosta naša duše – sv. Duha. Graditev prijateljstva s svetim Duhom in med seboj, imamo kristjani kar nekaj možnosti, ki jih naj išče vsak vernik: obhajanje in prejmanje zakramnetov, še posebej evharistije, vera, ponižnost, spoved, odpuščanje, odnosi, post, deobra dela, velikodušnost, ljubezen, dobrota, molk, poslušanje in še posebno molitev.

Kraj odraščanja je domača družina in tudi župnija, ki pomeni tak dom, kjer se

 lahko vsak počuti sprejetega in kamor se vrača, pa tudi prostor, kjer lahko s sodelovanjem bogati svoje življenje in življenje drugih. Kdor ima darove sv. Duha, namreč postaja sposobnejši služiti drugemu. Skupaj gradimo božje kraljestvo, tako ob oltarni mizi kot v izmenjavi darov.

»Birma je obljuba, ki sega v večnost. A še prej nas kliče k našemu pogumu in naši srčnosti. Birma je klic, da skupaj s Kristusom tvegamo graditi življenje v pripravljenosti vere in naravnanosti na Kristusa, tudi če imajo drugi to  za smešno in zastarelo. Pot vodi v svetlobo. Tvegajmo jo. Izrecimo svojo pritrditev. K temu nas spodbuja ta ura svetega zakramenta: »Izvoli življenje!« /papež Benedikt XVI/.

GRADITI OD SPODAJ

 

Kot božji izvoljenci, sveti in ljubljeni, si torej oblecite čim globlje usmiljenje, dobrotljivost, ponižnost, krotkost, potrpežljivost. Prenašajte drug drugega in odpuščajte drug drugemu, če ima kateri pritožiti proti kateremu. Kakor je Gospod odpustil vam, tako tudi vi odpuščajte. Nad vsem tem pa naj bo ljubezen, ki je vez popolnosti. /Kološanom 3, 12 – 14/

Gotovo je krivih nekaj sto programov, ki jih imate na vaši prvovrstni kabeski televiziji. Ali pa je kriv vaš prenatrpani urnik in športne dejavnosti otrok, mogoče pa je vsega kriva neskončna mobilnost nemogoč promet; in ne pozabimo še na nenehno odvračanje pozornosti navidezno vseprisotnih zaslonov, ki nas bombardirajo z informacijami – uporabnimi ali pa tudi ne. Ne glede na to imamo vse manj občutka za skupnost. In poleg neizogibne osamljenosti in izolacije, ki jo to povzroča, lahko to prinaša še bolj  resne posledice. Avtor sijajne knjige Kejgljati sam – Robert Plutnam – pravi »Naš rastoču deficit socialnega kapitala ogorža izobraževalno uspešnost, varne soseske, pravično obdavčenje, demokratsko odzivnost, vsakddanjo poštenost in celo naše zdravje ter srečo.«

Glavna težava je v tem, da smo ustvarjeni za odnose in to kar dobesedno: »Gospod Bog je rekel: Ni dobro za človeka,, da je sam« (1Mz 2,18). Odnose potrebujemo in iskali jih bomo  na umetne načine, če jih ne bomo našli v resničnosti, kot ot lahko fenomen, kakršen je Facebook, močno potrdi. Ustvarjeni smo za odnose zato, ker nas je Bog takšne ustvaril. Sveto pismo pa nam tudi pravi, da bodo naši sopotniki zagotovo vplivali na kakovost in smer naših življenj.

»Kdor hodi z modrimi, bo moder, kdor se druži z norci, bo propadel. /Prg 13,20)

Če pogledate svojo osebno zgodovino, boste v njej našli zgodbe o odnosih. Rastemo in se razvijamo in se spreminjamo z drugimi. In na katerem področju že bomo hoteli uspeti, bomo potrebovali tudi prijatelje, da nas podpirajo in spodbujajo. Tako to deluje v življenju. In to, kar velja za tvoje življenje na splošno, velja tudi za tvoje versko življenje; važni so odnosi.

Če pogledam nazaj na svojo zgodovino, sem imel srečo, da sem prijel najboljši zgled vere od svojih staršev in starega očeta, poleg tega pa tudi solidno  katoliško izobrazbo. A šele, ko sem srečal svojo bodočo ženo, je moja osebna vera posta

la živi in dejvni del mojega življenja. Mia, je tista oseba, ki sem jo našel, s katero se lahko pogovarjam o svoji veri in svojo vero delim, sem odgovoren in rastem                                                            /se nadaljuje/

Sv. Duh – neizbrisno znamenje

To je Gospodov pečat, da smo ljubljeni božji otroci, zaznamovani z Gospodom in njegovo ljubeznijo. Ker je sv. Duh ljubezen, bi lahko iz tega sklepali, da je birma  zakrament ljubezni. Razodevajo jo darovi: dar modrosti, dar umnosti, dar vednosti, dar moči, dar sveta, dar pobožnosti in dar strahu Božjega. Te božje darovi bodo prejeli: David – Izak, Maša, Manca, Matic, Lea, Anej, Julija, Matevž, Laura, Matic, Nina, Jan, Erazem, Pavlina, Nejc, Lara, Nika, Anže, Nejc, Neža, Nuša. Čestitamo in vam želimo blagoslovljeno krščansko pot.

Krašenje cerkve  4.3. 2022 –  21.4. 2022

Sodelovali so prostovoljci – delali v božjo čast in slavo: Dolšina Jana, Novak Helena, Novak Tjaša, Novak Gorazd, Mihelčič Jasna, Hrovat Zvonka, Peter in Karmen Tomažič, Klara, Monika, Gregorič, Repar Marija, Rupnik, Marija Turk – Dolinar, Irena Gorišek, Rebolj Silva, Slak Marija, Papež Franc, Papež Ida, Slak Marija, Skubic Ivanka, Drobnič Marta, Lori Pergar, Franci Hribar, Franc Papež, Edvard Pergar, Marija Slak, Ivanka Skubic, Lori Pergar, Marta Drobnič, Marija Slak, Franc, Ida Papež, Aleš, Suzana, Sofia Skubic, Ivanka Skubic, Marija Dolinar Turk, Lori Pergar, Joži Grm, Marija Žalac, Jožica Žalac Olga Pečar, Nina Špolar. Bog povrni vsem sodelujočim.

Hvala staršem prvoobhajancem za sodelovanje in darove.

Jutri se začne reden verouk za vse veroučence. Prinesite liturgične zvezke seboj.

Starši prijavite krst svojih novorojencev.

Pripravljamo se na dan zakoskih jubilantov in na župnijski dan!

 

Godovi in mašni nameni 8.5. – 14.5. 2023

pon. Viktor………za + Cecilija Pincolič, ob 19 uri

tor.   Izaija……….za + Dušan Gruden, ob 19 uri

sre. Job…………za + Zagorc Janez , obl. ob 19 uri

čet.   Ahilej……..za + Jožef Nose, ob 19 uri

                            v čast sv. Ani, na Gum, ob 20 uri

pet. Leopold….za + Alojzij Goršič, obl. ob 19 uri

sob.  FMB………za + Henrik Zgonec, obl ob 19 uri

ned.   6 VN……..ob 8 uri za žive in mrtve farane

                            ob 10 uri za + Ivanka Kaplja , obl.

V torek po sv. maši bo srečanje za člane Karitasa. Pridite!