Romanje šmarničarjev na Zaplaz

 

 

Lepa in sončna sobota, nas je kar sama vabila na romanje na Zaplaz. Še posebej, ker tam počivajo relikvije blaženega Alojzija Grozdeta. V letošnjem Grozdetovem letu, ko obhajamo 100-letnico njegovega rojstva in 80-letnico njegove mučeniške smrti, smo ga na njegov rojstni dan obiskali v romarskem središču novomeške župnije na Zaplazu.

Začeli smo pri župnijski cerkvi na Čatežu in se peš zagnali v klanec, a ne prehudo. Na vrhu hribčka se že od daleč vidi čudovita cerkev z dvema zvonikoma, ki je tudi od znotraj tako lepa, kot je na zunaj. Posebna je seveda zaradi mozaikov, še posebej pa zaradi relikvij, ki so shranjene v niši stranskega oltarja. Tam smo še pobliže spoznali našega mučenca, nato pa se zunaj pod lipo malce okrepčali.

Po oddihu smo se osvežili še v bližnji Marijini kapelici in si z zdravilno vodo umili oči, ter se priporočili Mariji.

Nato smo se z avti odpeljali še v župnijo Mirna na Dolenjskem, kjer pod gradom v gozdu stoji obeležje na kraju, kjer so 23.februarja 1943, mali otroci med nabiranjem zvončkov našli nestrohnjeno, mučeno in umorjeno Alojzijevo telo. Ob križu smo še prosili Alojzija za kakšen čudež v našem življenju.

Za konec, pa smo se še malce posladkali s sladoledom in kavico ter pokramljali. Sobota je prehitro minila in že kar mudilo se nam je nazaj na Škofljico, kjer smo se zopet, kot že cel mesec udeležili šmarnic in tam poslušali šmarnično zgodbo o Filipu, ki odkriva Alojzija Grozdeta.