Oznanila župnije Škofljica, 18.6.2023

 

LJUBEZEN JE DOBROTLJIVA

Grška beseda za »dobrotljiv« izraža, da ljubezen deluje dobro, odkrito, pošteno in da je zdravilna, da drugemu dela dobro in prinaša zdravje.
Človek, ki je poln ljubezni, dela drugemu dobro.
_
Izžareva življenje, ki ozdravlja.
Človek je rad v njegovi bližini.
V sočloveku vidi dobro in zna iz njega to tudi izvabiti.
Ker verjame, da je v vsakem človeku dobro,
je tudi sam dober z ljudmi.

Te dni smo praznovali 32. župnijski dan. Mnogi ste bili pritegnjeni v pripravo dneva na zelo različne načine. Nekateri ste zavzeli voditeljsko vlogo, drugi vlogo strežbe, tretji vlogo darovalcev, zopet drugi kot pevci in tudi sodelavci pri sami procesiji sv. Rešnjega Telesa. Upam, da ste vsi ta dan doživljali kot dan druženja in spoznavanja in da smo s tem pomagali tudi uresničevati Jezusovo naročilo, kjer sta dva ali trije zbrani v mojem imenu tam sem jaz med njimi. Z darovi, ki smo jih zbrali, bomo pristavili vsoti za prenovo Marijinega oltarja na Gumnišču. Hvala vsem delavcem, darovalcem in udeležencem!

Ljubezen ie dobrotljiva:
družina Bedenčič, Gor. Blato
družina Zaharija
Ciril in Alenka Škufca
Turbo Ideal d.o.o. Zalog
družina Etling
družina Mikulčič
Ivanka Zagorc
Štrus Marko z družino
družina Treven
Bratkovič Jožica
Lori Konestabo – Pergar
Kovinarstvo Brglez
Vrtnarstvo Ferbežar
Slavko Brglez z družino
Trtnik Franc in Pavla
Gostilna Petkovšek-Jani Blatnik
Goršič Alojzij z družino

Malnarjevi

družina Samec

Hrovat Branko z družino

Zgonec Martina

Zupančič Minka

družina Brezinščak

Skubic Ivanka

družina Bitenc

Zupančič Darko

družina Škrabec

Buh Miroslav

Boben Jože

Kraljjič Angelca

Srša Danica

Lavka Fani
Kovačič Viktor in Joži

družina Papež

družina Slak

Franc Jurkovič

Zalar Aleš in Danica
družina Modic

družina Šmalc

družina Marolt

Marija Tomšič

Pavel Cigale

družina Švigelj
Anžič – Kovačič

Franci Golobič

Baloh Albina

Pirnatovi

družina Špolar

družina Škrabec – Višnjič

družina Hribar

družina Šilc

družina Jakše

družina Gerl

Pekarna Pečjak

družina Zajc
družina Trtnik Anton, Ana

Lekarna Škofljica

družina Bratina

Irena Zupančič – Cimerman

Zlata nit – podjetje

Tone Kraškovic

Slovenske železnice

Furlan, d.o.o.
Ana Brodnik z družino

Strgar Marija – Primičeva

Turbo Ideal – Zalog

Chemoplast d.o.o. – Glinek

Jože Sivec – Dol. cesta

Ključavničarstvo Andrej Iskra

Zdravstveno svetovanje in storitve Hribi 4
Gostilna Strah – Polonca Štrukelj

Ljubezen vabi v hišo našega življenja tudi druge. Hvala vsem darovalcem!

Graditi od spodaj

Male skupine so naš dostavni sistem pastorale. Mimo so dnevi, ko so bili za vse župnijsko delo odgovorni samo duhovniki, kateheti ali pa župnijsko osebje. Ta pričakovanja se morajo odločno nehati. Večkrat so potem razočaranja na eni ali drugi strani. Vedno večje pomankanje duhovnih poklicev nas vodi tudi v smer, da moramo biti vsi pripravljeni prejeti za delo. Če pa hočemo zares biti Cerkev, h kakršni nas kliče Kristus moramo vsi skrbeti drug za drugega. Sv. Pismo nam to zapoveduje.
Glavni razlog, da ljudje ne skrbimo drug za drugega je mogoče v tem, da nimamo sistema, ki bi nam vsem to omogočal. Toda oskrba se lahko zgodi v majhnih skupinah. Tukaj je en primer neke skupine:
Skupini se je pridružila ženska, ki je dolgo časa nosila zelo veliko breme. Njen mož je bil v zelo slabem stanju, na fizičnem, čustvenem , duševnem in poslovnem in sploh vsakršnem področju. A vztrajal je pri tem, da ne sme nihče izvedeti za njegove težave, zato ona ni imela nikakršne prave podpore. Ko se je pridružila naši skupini, sem zelo hitro dobil občutek, da v sebi zadržuje nekaj ogormnega. Svoje komentarje je podelila kot nekdo, ki samo pomoči prst v vodo, da bi preveril temperaturo, nikoli pa zares ne skoči noter. Več mesecev je trajalo, da se je končno odprla skupini. Kar je bil gromozanski korak. Nekaj žensk ji je dalo zelo jasne, praktične nasvete, kaj lahko v svojem zakonu stori za zdravje in ozdravljenje. Stvari se sicer še niso izboljšale, toda ono obiskuje skupino vedoč, da jo sprejemamo, podpiramo, imamo radi in da zanjo molimo; od skupine pa odhaja z upanjem in odločnostjo.
Župljani lahko nudijo pastoralno oskrbo drug drugemu in to bodo storili, če obiskujejo male skupine. Nudijo pomoč, ker se med seboj dobro poznajo večkrat so si tudi krajevno bližji, lahko ponudijo kakšen prevoz, sprehod, pogovor, da se prebijejo skozi težak teden… Majhne stvari, ki pa so včasih lahko velikega pomena in bližine. Take povezave ustvarjajo tudi nove skupine. Ali bi mogla v teh primerih župnija narediti še kaj več. Ali bi župnija sploh lahko nudila bolj uspešno pastoralo. Moč malih skupin izvira iz gradnje odnosov, /se nadaljuje/.

Višarje vabijo

Letošnja poletna seszona se je že začela na sv. Višarjah, natančneje 28.5. 2023, le dan potem, ko smo gostili eno izmed najpomembnejših kolesarskih dirk na italijanskem Giru. Omogočili smo tudi lepši dostop do vasi tudi za starejše in invalide. Tu doživite lepoto narave, mir in užijete nekaj trenutkov sami s sabo. Vsak dan je tu tudi sv. maša ob 12. uri, ob nedeljah in praznikih ob 10., 12., in 16. uri. Za vozovnico -za skupine so karte 14.5o€ , enosmerna 11.0o€, otroci mlajši – rojeni 2016 in mlajši imajo vožnjo zastonj. Romarji lepo vabljeni na to goro treh narodov – Slovanov, Germanov, Romanov.

Po stopinjah blaženega Alojzija Grozdeta

Želimo, da bi hodili po stopinjah, ki jih je za seboj pustil mladi mučenec blaženi Alojzij Grozde. Lahko se podamo na pot v rojstnem Tržišču, Gornjih Impol do Studenca, na kraj mučenja na Mirni do Marijnega svetišča na Zaplazu, kjer počivajo njegove relikvije. Lahko se podajo mladi peš, z motorji avtomobili ali avtobusom. Tako bomo bolj spoznali to svetniško osebnost in s tem tudi utrjevali svojo vero in pripadnost katoliški Cerkvi. To leto obhajamo 100 letnico njegovega rojstva in 80 let njegove smrti. Vabljeni!

Uskovniški tedni 2023 za mlade

V lepi naravi, bližini Boga in dobre družbe poglobi svojo vero. Napolni svoje baterije , odkrij smisel in se zabavaj. Letošnje geslo: »Že tli, naj zagori« nas vodi k preroku Eliju. Vzemi si teden zase, za Boga in prijatelje, ne bo ti žal! Informacije na donbosko.si/ut

Godovi in mašni nameni 19.6. – 25.6. 2023

pon. Nazarij….v čast MB v zahvalo in za zdravje, ob 20. uri
tor. Adalbert…za + Dušan Gruden, ob 7.3o zj.
sr. Alojzij….za + Ana Berčan , obl. ob 20. uri
čet. Ahacij….po namenu – Skubic, Gum. ob 19. uri
za + Marija Novak, obl. ob 20. uri
pet. Jožef…..za + Alozij Švigelj, ob 20. uri
sob. RJK…….maša za domovino, ob 20. uri
ned. 12 n……ob 8. uri za žive in mrtve farane
ob 10 uri za + Anton Pirnat, obl.