Oznanila župnije Škofljica, 24.9.2023

 

ŽUPNIJSKI PASTRALNI SVET POVEZOVALEC OBČESTVA

 

V Cerkvi na Slovenskem so se v zadnjih desetletjih  oblikovala številna občestva in skupine. Med njimi so najbolj prepoznavni župnijski sveti, zakonske skupine, molitvene, pevske, skavtske, animatorske skupine, ki pomagajo pri raznih delih v župniji, pri pastoralnih, karitativnih ali oznanjevalnih delih.

Povezovalno vloga naj bi nosil župnijski pastoralni svet. V župnijskem pastoralnem svetu naj bi sodelovali tudi predstavniki teh skupin. Marsikje so sodelavci ŽPS vključeni v skupine in pomagajo povezovat skupnosti, marsikje pa se posamezne skupine čutijo, kot da so samo poklicani, da uresničujejo zamisli in predloge župnika ali pa morda še nekaterih v župniji. Za dobro delovanje v župniji in delo pastoralnega sveta so potrebni trije členitelji: a/ Župnijski pastoralni svet bo dobro deloval, če se njegovi člani čutijo sprejeti in povezani , če jim je srečevanje v okviru župnijskega pastoralnega sveta omogoča prijetno preživljanje časa in osebno rast. b/Člani se bodo v župnijskem pastoralnem svetu dobro počutili, če bo delo teklo urejeno (da bo datum sej vnaprej določen, dnevni red in vsi člani vedo kaj se od njih

pričakuje). Nadalje se bodo člani dobro počutili, če bodo opazni tudi sadovi njihovega dela in bo župnija zaradi njihovega dela dobro napredovala. Vse našteto je potrebno, a ni dovolj, če spregledamo občestveni vidik.

J.M. Velasco opaža, da smo se danes kristjani nekako navadili, da Bog pride k nam, ko ga pokličemo. »Vzpostavili smo nekakšen – namakalni sistem – po katerem priteče njegova milost. Pastorala, duhovnost, teologija, biblicistika, zakramentalka so cevi tega sistema. Toliko smo se ukvarjali z namakalnimi cevmi  (sredstva in tehnike), da smo vmes izgubili stik z izvorom, ki je znotraj nas. Danes si lahko čisto mirno prepričan, da si dober kristjan, saj si povsem priklopljen na – namakalni sistem -, obenem pa živiš na površini samega sebe, brez stika s samim seboj in s tem brez možnosti, da bi se ti živi Bog kdaj zares razodel.«

Župnijski pastoralni svet ne more v pravem pomenu besede različno povezovati različnih občestev in skupin v župniji, če njegovi člani sami ne živijo občestvenosti  in si zanjo ne prizadevajo, če torej najprej sami v župnijskem pastoralnem svetu ne gojijo in hranijo živega občestvenega življenja. V tem primeru je ŽPS zgolj »brezoblični« koordinator, »tehnični« povezovalec različnih skupin, ne pa tudi zgled živega odnosa z Jezusom Kristusom. Vprašanje o prenašanju vere…je vprašanje o sposobnosti Cerkve, da se oblikuje kot stvarna skupnost kot pravo bratstvo, kot telo in ne kot stroj ali podjetje.

Koliko namenjamo svojega čas vprašanju, da bi ne postali le stroj, ne le tehnični povezovalec temveč, da bi sami člani oblikovali in gojili živo občestveno življenje. Gotovo je potrebno povsod obnoviti krščansko jedro človeške družbe. Pogoj za to pa je , da obnovimo krščansko jedro samih cerkvenih občestev.

Le če bodo člani župnijskega pastoralnega sveta sami v njem prepoznali  nujnost in zavestno gojili živo občestveno življenje, bo lahko župnijski pastoralni svet v pravem pomenu besede opravljal vlogo resničnega spodbujevalca in povezovalca drugih občestev v župniji. Sredstvo za dosego cilja pa je , postati brat in vsem razglasiti ime Jezusa v katerem spet odkrijemo svojo resnico, da smo sinovi in hčere ter bratje in sestre. Bratska skupnost je izhodišče poslanstva, ki oznanja, živi v prvi osebi in izpričuje resnico tega, kar oznanja.

PREVZETNOST TVOJEGA SRCA TE JE ZAPELJALA

                                                                   /Abdija 1, 37

 

Župnija je gostila pastoralno konferenco na temo dela z mladimi. Saj veste kako to gre. V zameno za brezplačno kosilo poslušaš govore, ki razpravljajo o novih podvigih, ki ti jih skušajo prodati. To je ena tistih stvari, ki smo jih že tolikokrat slišali. Med razpravljalci je bilo čutiti  neko težo, ki jo je bilo težko spregledati, vsi smo čutili v sebi veliko težavo.

Proti koncu predstavitve, v času za vprašanja in odgovore je neki nenavadno odkrit župnik, očitno nemočen in mučno razburjen vprašal: »Ali sem jaz tu edini, ki nima programa za srednješolce? Sem jaz edini, ki mu to ne uspeva?« Ni bil edini, ni pa se hotel pretvarjati. Vsi drugi smo se nekoliko potuhnili. Programov pa nismo imeli tudi drugi..

Nihče ni govoril o očitnih težavah, s katerimi smo se srečevali. A tistega dne sva se midva začela pogovarjati. Tudi najini načrti na začetku niso delovali. Vendar razočaranje ni vedno slaba stvar. V najinem primeru je to razočaranje prineslo nekakšno čiščenje in tudi neko prepričanje, da bi Cerkev morala biti uspešna. Kristus je obljubil da bo. Kaj storiti, da bomo na poti bolj uspešni, da bo naše delo z božjo pomočjo prinašalo tudi sadove.

Blažena mati Terezija je večkrat citirala stavek: »Bog me ni poklical, da bi bila uspešna. Poklical me je da bi bila zvesta.«. Govorila je o pokornem služenju, ki je v njenem primeru moramo priznati, je bilo izredno uspešno. Pravzaprav je mati Terezija uvrščena med najbolj uspešne in  inovativne voditelje Cerkve dvajsetega stoletja. Ona je vodila eno najbolj rastočih verskih gibanje na svetu.

Cerkvena občestva so živi organizmi. Neprestano rastejo ali pa manjšajo.

Sveto pismo jasno pravi, da Bog od nas pričakuje da smo zvesti in rodovitni. Ko je Jezus le malo preden je bil usmrčen govoril v templju, je neuspešnim verskim voditeljem tistega časa, farizejem, dejal: «Zato vam pravim: Vzelo se vam bo božje kraljestvo in dalo ljudstvu, ki bo obrodilo njegove sadove« (Mt 21,43). V Apostolskih delih pa beremo, da se je na stotine in tisoče ljudi pridružilo njihovi novi verski skupnosti – Cerkvi. »Gospod pa jim je vsak dan pridruževal te, ki so našli odrešenje« (Apd 2,47).

Svečke – Karitas

Tudi letos vam bo župnijska Karitas ponudila svečke za na grob od dnevu Vseh svetih. Svečke so ekološko zelo primerne in ob tem ne ostaja plastika, ki se le počasi razgrajuje in je za našo naravo zelo škodljivo. Ob tem, ko boste darovali za svečo boste darovali tudi vsem potrebnih, ki jih je veliko število v tem letu, na vseh koncih naše lepe domovine. Priporočam!

Župnijska Karitas vabi na predavanje 29.9. ob 19h

Ob praznovanju naše občine vabi na predavanje gg. Tatjane Zidar Gale z naslovom: Kako urimo sebe, da se lahko pogovarjamo s sabo in drugimi. Predavanje bo v občinski dvorani Šmarska c. 3. Poslušalci vljudno vabljeni. »Oseba postane oseba samo v odnosu z drugo osebo. Več preberite na priloženem listu oznanila.

Mladinska srečanja v letu 2023/24

V petek 6. oktobra vabljeni vsi mladi ob 20. uri na srečanje ob začetku šolskega leta. Ekipa, ki jo sestavljamo Petra, Lucija, Petra in Matevž, vas vabimo, da se nam pridružite ob petkih zvečer, kjer bomo s pogovorom, petjem, družabnimi igrami in druženjem spoznavali, kako lepo je biti mlad kristjan. Veliko nas bo, zato ne smeš manjkati. Povabi še svojega prijatelja, da bomo skupaj!

Knjige, zvezki, Mavrica, Najst…sprašujete za cene? Še malo potrpite, da dobimo vse cene nato bomo sporočili in jih zapisali. Hvala!

Godovi in maše 25.9.- 1.10. 2023

pon. Sergij……za + Marija Poje, 7 dan, ob 19 uri

tor.  Kozma…  v dober namen, ob 7.3o zj.

sre. Vinko……za + Jožef Gradišar, 7 dan, ob 19 uri

čet.  Lovrenc…v čast MB za zdravje, ob 19 uri

pet.   Mihael….za + Srečko Zupančič, obl. ob 18 uri

sob. Hieronim ..za ++ starše in brata Nered, ob 19 uri

ned.  ob 8 uri zažive in mrtve farane

         ob 10 uri za + Leopold Krevs

V mesecu oktobru čistijo cerkev in okolico: Ravenska pot in Dolenjska cesta. Skrbino za čisto cerkev in lepo okolico.