Oznanila župnije Škofljica

 

SVETO  BOGOSLUŽJE

 

Najprej preberemo odlomek iz Apd 2,42 – 47. Po nekaj trenutkih tišine, razmislimo o čem nam ta odlomek govori.

Lahko si predstavljamo, da ni cerkve v domačem kraju, ni duhovnika, ni maše, ne poznajo Boga, ne molitve.

Pomislimo na to kako bi živeli v tem primeru. Lahko na papir ali plakat napišemo stvari, ki jih Cerkev nudi nam in današnjemu človeku za lepše in boljše versko življenje.

  •  Lahko pogovor navežemo  na to, kako Cerkev, ki živi med ljudmi, deluje kot kvas, spreminja človeštvo.
  • Središče tega je evharistija, ki Jezusovo zadostilno smrt in vstajenje prinese v naš konkretni čas in prostor. Ko Cerkev obhaja evharistijo, jo ta gradi in iz nje raste.
  • Drug poudarek je, da evharistija ljudi povezuje v skupnost. Comunio hkrati pomeni skupnost in obhajilo. Tako nas obhajilo, ki je en kruh iz mnogih zrn, naredi v eno telo, skupnost odrešenih, čeprav pridemo različni ljudje  od vsepovsod.

Mladostnica noče k maši – Slavica je bila v soboto pozno v noč v disku. V nedeljo zjutraj jo je mama zbudila, da bi šla k maši. Slavica si izmišlja različne izgovore, da bi lahko ostala v postelji… V pogovor se vmeša tudi mlajši brat Peter in nato še stara mama. Vsak ima svoje poglede…

Maša v očeh mladih. Sošolci se v ponedeljek po pouku dobijo v baru. Maja pove, da je bila v soboto  na praznovanju rojstnega dne pri svojem fantu Hugu in kako je potem celo nedeljo prespala. Marijo jo vpraša, ali ni šla niti k maši. V pogovor se vključijo tudi drugi verni in neverni sošolci. Vsak pove kaj mu pomeni maša in kaj si misli o tem, da jo je Maja v nedeljo prespala…

Ministrantje v premajhni obleki – Jani je bil od tretjega razreda ministrant. Odkar je postal srednješolec, se v nedeljo vedno postavi pod kor in ne pride več blizu zakristije. Po maši ga župnik vidi na klopi v parku za cerkvijo, ko s sošolko Metko ližeta sladoled. Približa se in vpraša, zakaj ne pride več ministrirat. Jani skuša najti tehtne razloge…

Nedeljsko delo – Vorančevi želijo iti na nedeljski izlet. Imajo velik avto enoprostorec in mama Tončka se spomni, da bi lahko povabili sosedovo Tinko in Miha, da gredo skupaj. Tinka je navdušena, Miha pa pravi, da bi morala v nedeljo veliko stvari urediti v stanovanju, ker sta čez teden v službi. Pogovor teče  o odnosu do nedelje in nedeljskega dela…

Nadaljujmo s pogovorom kako je pri nas doma in v šoli. Kako razmišljamo in kako gledamo na nedeljsko sveto mašo, na Gospodov dan, na tretjo božjo zapoved in sveti počitek. Sem vključimo zgled. Spomnimo se kakšnega vernega prednika iz naše družine in se vprašajmo zakaj bi ga bilo vredno posnemati.

Premisliti si glede Cerkve

Ironično je, da sva zaradi uspešnih strategij, ki sva jih prevzela od protestantskih skupnosti, zdaj sumljiva tako za konservativne in tudi liberalne katoličane.

Na začetku tega dogajanja sem dobil članek, ki opisuje cerkveno skupnost Wilow Creek v predmestju Chicago, ki je bila v tistem času največja skupnost v državi. V članku je bila med drugim opisana tudi kavarna v župnijskem  preddverju, kjer je veliko župljanov spremljalo obred prek zaslonov, kar med srkanjem  svojega kapučina. Spomnim se, da sem ob branju tega članka dejansko odložil revijo in skušal zaobjeti koncept. V čem se je to razlikovalo od najinih lastnih propadlih potrošniških poskusov? Nisem vedel, a intiutivno sem vedel, da se.

Svojo misel je podal tudi moj sodelavec Tom: Čez nekaj let mi je pod roke prišla  zanimiva knjiga, ki jo je napisal Doug Fields, mladinski pastor v Orange Countyu Kaliforniji. Takrat sem bil tudi sam odgovoren za mladinsko pastoralo v naši župniji. Večinoma sem si dal opraviti z toliko programov, kolikor sem jih zmogel, poznalo pa se ni drugje, kot pri mojem razočaranju in utrujenosti. Doug je zagovornik izvajanja pastorale z namenom, Božjim namenom. Sliši se preprosto, a točno tega v naši župniji nismo počeli.

Ko sem prebral knjigo, ki mi je bila takoj logična, sem začel ocenjevati svoje programe na podlagi petih svetopisemskih namenov cerkvene pastorale, kot jih opisuje Duog: slavljenje, prijateljstvo, hoja za Jezusom, služenje in evangelizacija. Zabavne izlete sem začel spreminjati v evangelizacijske dogodke, verouk smo postavili v bolj  družabno in apostolsko okolje. Prav tako smo začeli vabiti mlade k službam in dejavnemu slavljenju. Začetni poizkusi so bili tako  preprosti in uspešni, kot prejšnji niso bili nikoli, čeprav so zahtevali več truda. Čutiti je bilo razliko. Po nekajkratnem izvajanju te metode – ki je še vedno nisva v celoti razumela – sem izvedel, da je Duogova župnija prireja informativno konferenco. Vprašel sem župnika Miha, ali bi hotel iti in privolil je brez odlašanja…

Čeprav nama je bilo nekoliko neprijetno sva šla na konferenco, ki jo prireja protestanska skupnost.   /se nadaljuje/.

Molitve za naše rajne brate in sestre

Na pultu v avli so na voljo kuverte z listi, na katere lahko vpišete imena tistih pokojnih, ki zanje želite, da bi se jih v župniji posebej spominjali v mesecu novembru in tudi pri mašah skozi vse leto. Nekdaj so zanje molili očenaše na dan Vseh svetih, danes pa vse tri dele rožnega venca na sam dan /1. novembra/, potem pa čez leto zanje 15 krat darujemo sv. mašo. Rajnih se večkrat spominjamo pri vseh svetih mašah. Skušajte liste čimprej napisati in vrniti v nabiralnik pred vhodom v župnijsko cerkev.

 

Seja ŽPS  /14 / bo v sredo 18.10. 2023 ob 19 uri. Osrednja tema seje bo delo skupin znotraj ŽPS. Vsi predstavniki skupin dobrodošli.

 

Na stenčasu v avli si lahko ogledate koledarje za prihodnje leto 2024

 

NCNG + Emilija Čebokli

Bila je luč, ki sije v žrtev. Zdaj mirno spi, njen sten je mrtev. Njen zgled iz večnosti nam sije. Pokoje matere se spominjajo: pevci zbora sv. Cirila in Metoda na Škofljici, Peter in Karmen Tomažič, Janez in Beti Zagorc, Irena in Tomaž Gorišek, Mihaela in Janez Mohar, Ivanka Zagorc, župnik, družina Golobič, družina Pencelj in Malnarjevi. V knjigi Modrosti je zapisano: »Vstaja, ko je še noč, in daje jed družini. Moč in milina sta njen okras in se smeji prihodnjemu dnevu. Njeni sinovi se dvigajo ter jo blagrujejo, tudi njen mož jo hvali.« /Modr 31,15/. Bog poplača vsa dobra dejanja. Hvala.

Čiščenje veroučnih prostorov

Mladi osmega in devetega razreda so že dovolj sposobni, da za seboj tudi pospravljajo in čistijo. To delo opravljajo že več let, učilnice počistijo, prezračijo, pobrišejo. Vedno sta v to delo vključena dva učenca. V tem učnem letu bodo pri tem delu sodelovali: Ciperle David – Izak, Kovačič Manca, Strgar Julija, Turk Matic, Veber Laura, Barbara Stojanović, Matic Modic – morda se pridružijo tudi Zajc Nina, Matevž Špolar, Rot Anej, Podržaj Lea, Kaplja Tomotej in Gliha Maša; iz osmega razreda – Brodnik Luka, Delač Maša, Kavčič Klemen, Mustar Matej, Natlačen Jurij, Pečar Neli, Pergar Konestabo Zal, Veber Ema, Škrabec Višnjić Zarja, Zalar Matic, Žefran Blaž in Ilijaš Juš. Veselo na delo!

Žegnanje in spomini /795 in 30/.  Lanišče

Prihodnjo nedeljo vsi vabljeni v Lanišče, kjer bo žegnanjska nedelja. Spominjali se bomo 795 letnice , kar se v listinah prvič omenja kraj Lanišče, oziroma župnik iz Lanišča, kar pomeni, da je morala stati tudi cerkev, verjetno neka prejšnja. Spominjaii se bomo tudi blagoslovitve bronastega zvona leta 1993, ki ga je blagoslovil arhidiakon Vinko Prestor. Zvon je bil ulit v tovarni Feralit v Žalcu. Vabljeni k praznovanju, daritvi sv. maše in medsebojnemu povezovanju. Sv. maša bo ob 10 uri.

Godovi in mašni nameni  16. 10. – 22.10. 2023

pon. Hedvika…….za + Marija Poje, 30 dan, ob 18 uri

tor.   Ignacij………za + Anton Okoren, ob 7.3o zj.

sre. Luka……… za naše ++ brate in sestre, ob 15.3o DSOŠ

                             za + Emilija Čebokli, ob 18 uri

čet.    Pavel……..za + Jože Gradišar, 30 dan, ob 18 uri

pet.   Vendelin….za ++ Marija, Franc, Primož Erjavec, ob 18 uri

sob.   Uršula……v čast sv. zavetnici – v Lanišču, ob 18 uri

ned.   29 n.n……ob 8 uri za žive in mrtve farane

                            ob 10 uri za sosesko Lanišče