Oznanila župnije Škofljica, 12.11.2023

 

EVHARISTIČNO  BOGOSLUŽJE

 

Bogoslužje je pomemben pastoralni vidik župnijskega življenja, saj gre za skupno izkušnjo molitve in čaščenje Boga, ki krepi skupnost vernikov in prippomore k njjihovi duhovni rasti. Zato je pomembno, da se bogoslužje organizira in oblikuje na način , ki bo vernikom krepil odnos z Bogom, krepil osebno vero in jo pomagal tudi živeti.

Kaj odmeva v meni, ko pomislim na bogoslužje v naši župniji?

PRIRAVA DAROV

Prejeli smo božjo besedo, ki je hrana za našo vero. Zdaj se pripravi miza evharističnega zakramneta. Kratka zgodovina: Skozi več kot tisoč let je bila procesija z darovi, ki so bili namenjeni revežem, opremi cerkve in vzdrževanju duhovščine. Šele v 11/12 stoletju je darove zamenjalo zbiranje  darov (v denarju). In čeprav verniki danes ne prinašajo več za bogoslužje namenjenega kruha in vina iz svojega, je hvalevredno, če ga prinesejo, mašnik pa darove sprejme. /Še večkrat se to dogaja ob raznih slovesnih mašah – prinašanje darov – različne darove, različni narodi/. Če verjamem, da prihaja vse od Gospoda, potem darujem na oltar vse svoje življenje, svojo družino, svoje imetje, svojo službo, vse ljudi, ki jih poznam, da bi bil končno  Bog vse v vsem. Mašnik si na to umije roke, s tem obredom izrazi željo po notranjem očiščenju.

PROŠNJA NAD DAROVI

To je povabilo, naj verniki molijo skupaj z mašnikom, in prošnja nad darovi.

V njej je izražena prošnja, naj Bog sprejme darove, naj nas po njih prenovi, očisti grehov in pripravi na daritev

HVALOSPEV

Zdaj se začne središče in vrhunec celotnega svetega opravila, namreč evharistična molitev, ki je molitev zahvale in posvetitve. Mašnik v imenu vsega ljudstva slavi Boga Očeta in ga zahvaljuje za celotno delo odrešenja. To ni njegova molitev, temveč molitev vseh zbranih pri bogoslužju. Zato na koncu hvalospeva zbrano občestvo povabi k pritrditvi in pridružitvi Božji hvali (svet, svet, svet, si ti Gospod). Pri tem liturgija presega meje prostora in časa in se pridruži hvalnici nebeških zborov.

PROŠNJA ZA POSVETITEV DAROV

Mašnik moli k Očetu za moč Svetega Duha. Sveti Duh naj darove, ki so jih ljudje darovali, posveti, da postanejo Kristusovo telo in kri, v zveličanje vsem, ki ji bodo v obhajili prejeli.

POSVETILNE BESEDE

»To je moje telo.. to je moja kri.« Ta molitev je središče evharistije, saj ponovazoči Jezusovo daritev nove in večne zaveze, ki jo je sam vnprej daroval pri zadnji večerji v krogu svojih učencev. Kalvarija, ki se je zgodila pred 2000 leti, se za nas dogaja sedaj. Zemeljski darovi  se spremenijo v Jezusovo Telo  in Kri. Sedaj se nam vse tisto, kar smo pri darovanju položili na oltar, vrača spremenjeno – pobožanstveno.

MOLITEV SPOMINA

To ni spomin na pretekli dogodek. Ko v Svetem pismu beremo, da se Bog »spominja« svojega ljudstva, to pomeni, da se Bog tukaj in zdaj zavzema za svoje ljudstvo, da nekaj dela v prid svojega ljudstva, da se odrešenje dogaja sedaj. Spominjamo se Kristusa, križanega in vstalega Gospoda, in prinašamo to živo in sveto daritev pred Očeta.

PRIPROŠNJE

Gospod na evharističnem oltarju  vse ozdravlja. Nihče ne sme biti izgubljen, vse je zdaj rešeno! Zato  prosimo najprej za edinost Cerkve. Tako kot pri posvetitvi, je tudi tukaj Sveti Duh tisti, ki deluje. On naj stori, da bodo vsi, ki se hranijo s Kristusovim telesom in njegovo krvjo, postali eno telo in en duh v Kristusu. V klicanju svetnikov, Božje matere in mučencev se naš pogled razširi na veliko skupnost Cerkve. Ena prošnja velja vedno tem, »ki so osdšli pred nami v večnost z znamenje vere in počivajo v miru.«

Premisliti si  glede Cerkve

(se nadaljuje)

 

Najbolj neprijetno je bilo od vsega pa je bilo njegovo sporočilo – bilo je izredno obsodilno. Ganljivo je govoril o krajevni cerkveni skupnosti kot o sistemu, ki prinaša veliko tega, kar Bog želi narediti v svetu. Službo duhovnika je opisal kot eno najpomembnejših, najvplivnejših služb na planetu. Govoril je o napuhnjenih domnevah, amaterskih pristopih in žalostnih rezultaih mnogih duhovnikov, ki škodujejo  ljudem in onečaščajo Boga.

Mislim, da je dejal, če ne delamo v Cerkvi z namenom , ki ga Bog za Cerkev ima, potem bo Bog odvzel svoj blagoslov. Spodletelo nam bo, tako kot verskim voditeljem, ki so Jezusa nekdaj s takim zanosom obsodili in ki jim je Bog odvzel svoj blagoslov – farizejem. Mislim, da je rekel, da je veliko nas duhovnikov, le »farizejev v srcu«.

Poslušal sem ga z vznemirjanjem, ki je preraslo v jezo in nato v bes. Ni mi bilo mar, če me je videl, upal sem, da me je. Ta globoka čustva so pometla z mojim  nelagodjem in odvihral sem iz dvorane. Odpravi sem se proti svojemu avtomobilu.a misli da e? Jaz sem duhovnik. Tega mi ni treba poslušati.

Odkorakal sem proti parkirišču. A kot sv že omenila, je bil tisti kraj velik in parkiral sem zelo daleč stran od cerkve. Izkazalo se je, da se je jeza, ko sem prišel do svojega avta, dovolj ohladila,, da sem začel gledati  preko napuha v svojem srcu. Grenko sem sprejel obsodbo, da je vse, kar je tisti človek govoril res  in da je moralo biti namenjeno meni.

Rick Warren me je pravkar razkrinkal.

»Bodi sprememba, ki so jo želiš videti v svetu.«

                                                                       Mahatma Gandi

ZAHVALA

 

Iskreno se vam zahvaljuemo, da ste prisluhnili našemu humanitarnemu  – medicinskemu projektu, saj smo z vašo finančno pomočjo uspešno izvedli odpravo v zambisko bolnišnico, kjer smo tri mesece nudili medicinsko oskrbo  prebivalcem vasi Nongoma. Hvala, da ste z nami spreminja Člani odprave Zambija – poletje 2023

                                                             Skupina zdravnikov, ki je delala v Nangomi

 

 

Za ++ priporočene v molitev

Za + Martin Iskra, + Cilka – bratje – sestra in ++ starše Boben. Molimo za pokojne.

 

PODARIM TI LUČ

Že nekaj let v novembru povabimo naročnike Družine, da nam sporočijo  imena svojih bližnjih in jih obdarijo s brezplačnim celomesečnim prejemanjem Družine. Vsak teden bomo pripravili adventno razmišljanje za vsak dan in pričevanje znanega Slovenca. To bo lepša priprava na božič. Vzemite v avli povabilo Podarim ti luč in naročite s prijateljem adventne Družine. Hvala!

Slomškovo bralno priznanje 2023/24

Tudi v letošnjem veroučnem letu bomo v župniji organizirali Slomškovo bralno značko. Lepo vabljeni na prvo srečanje bralcev, ki bo v soboto, 18. 11., ob 9. uri. Več informacij bodo otroci dobili pri veroučni uri. Vabljeni šolski in predšolski otroci, da bomo sledili Slomškovemu življenjskemu vodilu: “Sveta vera bodi vam luč, materin jezik pa ključ do zveličavne narodove omike.”

Cena veroučnih knjig za leto 2023/24

1 raz….18€     2.raz….18€    3 raz……18€

4 raz. …20€    5 raz…..20€   6 raz…….24€

7 raz. …23€    8 raz…..23€   9 raz…….24€

Mavrica….. za leto 23/24 = 49,90€

Revija Najst za leto 23/24 = 36,oo€

GODOVI IN MAŠNI NAMENI 13.11. – 19.11. 2023

pon. Stanislav……za + Mikulčič Milan, obl.ob 18 uri

tor.    Lovrenc…….v zahvalo za dobrote, ob 7.3o zj.

sre. Albert………za starše, ki so vzgajali v veri, ob 15,3o DSOŠ

                               .za + Jožica Hočevar, 30 dan, ob 18 uri

čet.  Marjeta……..za + Peter Repar, ob 18 uri

                                za ++ Kramar, Gum. ob 19 uri

pet.  Elizabeta……za + Leopolda Krevs, ob 18 uri

sob. Roman………za + Ana Martinc, ob 18 uri

ned.  33 n.m. l……ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                ob 10 uri za + Amalija Zupančič, obl.

Seja ŽPS bo v sredo 15. 11. 2023 ob 19. uri v pevski sobi. Pridi!