Oznanila župnije Škofljica, 9.12.2023

 

PRAZNOVANJE  ZAKRAMENTA  ODPUŠČANJA

Iz Matejevega evangelija (Mt 7,13 – 14)

»stopite skoui ozka vrata, kajti široka so vrata in prostorna je pot, ki vodi v pogubo, in veliko jih je, ki stopajo po njej. Kako ozka so vrata in kako tesna je pot, ki vodi v življene, in malo jih je, ki jo najdejo.«

Izpraševanje vesti

Ali veš kaj je razpotje? To je točka, iz katere vodita  dve poti, točka, ko se je potrebno odločiti, po kateri boš krenil.

Evangelij pogosto pripoveduje o tem razpotju, o dveh poteh:

1)Široka pot – cesta smrti – ki vodi v pogubo

2)Ozka pot – steza življenja, ki vodi v življenje

Kakšna razlika je med njima?

1)Cesta smrti – je lepa pot, široka, prostorna, lahka. Lahko bi rekli kar avtocesta ali pa pot, ki se spušča. Poleg tega je tudi lepa, vabljiva in privlačna. Toda, kam vodi ta pot? Vodi v pogubo. Ta pot je v resnici velika prevara.

2)Steza življenja – je, nasprotno, v zelo slabem stanju: grda, ozka, težka; strmo se vzpenja proti vrhu gore, polna je kamenja in nevarnosti. Nikakor ni privlačna. Toda poglejte, kam pelje; v resnično življenje!Ne pozabi, da stojiš na razpotju in da moraš izbirati.Izbrati pravo potv življenju pa ni lahka naloga. Biti moramo toliko prebrisani,da ne dovolimo hudobnemu duhu, da nas zmede!

 Hudobni duh nas zasipa s privlačnimi ponudbami, toda pomembno je biti bolj premeten od njega. Pravzaprav moraš na cesti smrti odkriti opozorilni napis, ki ti ga poskuša hudobni duh skriti: »Smrtno nevarno!«

Vsak dan se znajdemo na številnih razpotjih, vsak dan posebej se je potrebno odločati. Različna križpotja sestavljajo pravi pravcati labirint. Tvoje življenje je podobno labirintu.

Vstopi v labirint, ustavi se na vsakem razpotju in se vprašaj kako se odločaš. Preglej katere poti si izbral, kako si se odločal…Odkrij svoje grehe. Grešiti namreč pomeni prav to: »zgrešiti pot« , »izgubiti pravo smer.«

11 razpotij:

Pot maščevanja – pot odpuščanja; pot služenja – pripravljenosti; pot lenobe – pot brezdelja; pot raztresenosti,  pot površnosti – pot molitve in premišljevanja; pot nasilja – pot miru; pot hinavščine – pot iskrenosti; pot izključevanja – pot sprejemanja; pot sebičnosti  – pot velikodušnosti; pot ošabnosti – pot ponižnosti; pot zavisti – pot spoštovanja, pot nečistih misli – pot čistosti; pot pričakovanja – pot zastonjskosti…

Molitev

Gospod, na koliko razpotij naletim sleherni dan

Na meni je, da izbiram in se odločam

Zahvalim se ti, da si me ustvaril svobodnega in

mi zaupal življenje.

Toda, Gospod kako težko je pravilno izbirati

in hoditi po tvoji poti.

Kolikokrat sem že padel.

Gospod usmili se me.
Daj mi prodoren pogled,

daj da bom bolj pameten od hudobnega duha.

Vsak dan posebej mi daj milost, da bom znal

pravilno izbirati v labirintu življenja,

v katerem se prepleta toliko različnih poti.

Gospod rad bi hodil po tvojih poteh,

kajti samo tvoja pot vodi v življenje.

Amen

Vabljeni k spovedi v petek 15.12. ob 18 uri v župnijski cerkvi. Na razpolago bodo trije spovedniki. Ob tem času pridejo k spovedi tudi veroučenci 8 in 9

razreda. Pripravimo se duhovno na prihod božjega Sina za božič.

 

 

Skavti med nami 25 let – nadaljevanje

Na koncu bi se radi zahvalili tudi vsem skavtom, ki so skozi četrt stoletja delovali v našem stegu. Vsak posameznik je prispeval  svoj delček k naši uspešnosti. Vaša energija, zagnanost ter želja po ustvarjanju boljšega sveta so tisto, kar nas navdihuje in motivira. Hvala vsem skavtom, ki ste spoštovali skavtske zakone, živeli po skavtskih načelih in izpolnjevali skavtsko obljubo.

25 let našega stega Škofljica 1 je čudovit mejnik, a hkrati tudi odskočna deska za naslednjih 25 let delovanja. Skupaj bomo nadaljevali našo pot, nadgrajevali naše spretnosti, dalali za skupnost in vzgajali nove generacije skavtov. Še enkrat hvala vsem, ki ste bili del naše skavtske zgodbe. Naj nam bo ta praznični dan vodilo, da bomo še naprej delovali z enak srčnostjo, odkrivali nove poti ter mladim nudili prostor za rast, razvoj in osebno izpolnitev.

Hvala vam in veselo praznovanje.

Lea in Lana – voditeljici stega Škofljica 1

Zahvala delavcem

Čez leto smo imeli streho čez celo dvorišče in smo bili večkrat obvarovani hude toče, nalivov in kar nekaj jih je bilo voznikov, ki so svoje avtomobile pripeljali pod streho. Pod streho se je odvijal tudi oratorij, večkrat je bila streha v korist tudi skavtom, pa tudi našemu župnijskemu dnevu. Sedaj se je približala zima in smo morali streho spraviti skupaj, ker lahko pride debel in težak sneg. To bi lahko bila velika škoda za platno in še za nekatere nosilce. To delo so ob koncu meseca novembra opravili – Brglez Slavko, Rok, Franci Kraškovic, Franci Golobič, Bojan Hudobivnik in Alojz Goršič. Vsem sodelavcem za dobro opravljeno delo Bog plačaj!

Zahvala

Miklavž se zahvaljue vsem, ki so mu pomagali, da je klahko razdelil svoje dobrote in obiskal toliko ljudi od doma na Gumniškem vrhu – Drenika, – Gumnišča – Zaloga do Rebri in Albrehtove na vrhu in nato še do doma na Barju in Ahlinove ulice. Nekateri ste si jih tudi prihranili na telefonu, morda bo tudi kaj zapisano v občinskem glasilu in še kje drugje.. Hvala komisiji za družino, angeljčkom in tudi parkeljnom, ki so imeli kar nekaj dela, pa tudi vsem tistim, ki so mislili nanj na tej poti in so mu postregli in pokazali veselje, da jih je obiskal. Hvala tudi vsem, ki so ga finančno podprli.

Devetdnevnica za božič od 16.12 – 24.12.

Adventni čas se je prevesil v drugo polovico , ki je označuje devetdnevna globlja  priprava na praznik Jezusovega rojstva. Bolj kot doslej naj bi se pripravljali za notranje izravnavanje steza in potov, ki naj nam približajo Gospoda. Zato pričakujemo tudi lepo udeležbo otrok in mladih, kakor tudi odraslih pri maši ob 18 uri. Peli in molili bomo kot predvideva bogoslužje. Pri tem boste sodelovali tudi vsi veroučenci po razredih, ko boste nosili tudi Marijin kip.

Začeli bomo v soboto. Pridejo veroučenci 1 in 2 raz. v nedeljo bodo ministranti, v pon. 3 in 4 raz, v torek 5 in 6 raz, v sredo 7 in 8 raz, in v četrtek 9 in mladinci. Nadaljujemo do božiča. Veroučenci prjeli boste spodbude.

Spovedovanje za božič

Spovedovanje za veroučence bo v ponedeljek 11.12. za 4,5,6 in 7 raz. 8 in 9 razred ima spoved v petek b 18 uri. Starši poskrbite, da bodo otroci za božič pri sv. spovedi. V domu starejših občanov bo spoved v sredo od 14 ure naprej. Nato bo sv. maša. Za mladino in odrasle bo  spoved v petek ob 18 uri. Spoved za mlade bo tudi ob 20 uri v Grosupljem, ob srečanju mladih. Vabljeni.

 

Luč iz Betlehema bodo prinesli skavti v nedeljo 17.12. 2023. Prebrali nam bodo tudi poslanico za leto 2024. Veselimo se miru

 

Kiosku dobite – kadilo, blagoslovljeno vodo, koledarje, posamezne figure za jaslice…naročite in bomo prinesli

 

Naročniki verksega tiska – Ognjišče 40€; tednik Družina 169€; Mohorjeve knjige 58€; Misijonska obzorja 9€ Prijatelj 16,2o€. V vsako družino vsaj en verski tisk. Se razume!

 

Godovi in mašni nameni 11.12. – 17.12. 2023

pon. Damaz……za + Slavka, Milan Lamovšek, ob 18 uri

                           za + Ana, Leopold Marinčič, obl. ob 19 uri Gum.

tor.  Amalija…..za ++ duhovnike naše dekanije, ob 7.3o zj

sre. Lucija……..za zdravje v čast MB v domu SOŠ, ob 15.3o

                           za + Ciril Finc, obl. ob 18 uri

čet.  Janez………za ++ Štefana in ++ starše, ob 18 uri

                            za +  Martin Golobič, obl. ob 19 uri na Gum.

pet. Kristina…..za + Alojzij Švigelj, obl. ob 18 uri

sob. Ado…………za + Anton Sajovec, 7 dan, ob 18 uri

ned. 3 adv……..ob 8 uri za žive in mrtve farane

                           ob 10 uri  za božje varstvo in zdravje