Oznanila župnije Škofljica, 17.12.2023

 

PRAZNIČNI  ČAS

 

Leto se hitro obrne in spet smo v času praznikov ki so, če pogledamo okoli sebe , žal kar daleč od svojega bistva. S svojo komercijalno naravnanostjo marsikoga skoraj odvračajo od tradicije. A kljub vsemu je to čas ko lahko premislimo o tem, zakaj vse smo hvaležni, si v dnevu poiščeo tista drobna veselja, nenazadnje pomenijo največ. Najdemo jih v otroških očeh, pa v stisku rok, v objemu družine. In v vsem tem zažari tudi upanje, ki naj preveva ta čas z roko v roki s hvaležnostjo in sočutjem do človeka, do vseh živih bitij.

Čas priprave na božič, čas adventa, je namenjen okraševanju doma, pri čemer so nepogrešljive luči, s katerimi osvetlimo temne dneve, pa postavitev jaslic, smrečičice, ki jo domiselno okrasimo, če okraske naredimo sami doma, seveda skupaj z otroci če so v hiši. Ti so lahko izdelani iz sode bikarbone, ali pa za izdelavo uporabimo najrazličnejši material, ki ga imamo doma pri roki. Tudi piškoti so lahko okrasek za kakšen dan. Nato pa se okras zopet spremeni. To bodo zelo radi deleli mladi in in še nekoliko mlajši

S praznično okrasitvijo, z druženjem z nam dragimi in predvsem s časom, ki si ga namesto za brezglavo tekanje po trgovinah, vzamemo zanje, pa z doboro domačo hrano bomo pričarali čarobnost – tako otrokom kot samim sebi. S tem, da najdemo mir.

Praznično vzdušje po slovenskih krajih

Seveda pa ni razloga, da bi »čepeli doma«, če imamo možnost , so lepo okrašeni slovenski kraji s sejmi in praznično ponudbo pravi razlog, da se podamo na raziskovanje in se naužijemo prazničnega veselja tudi kje drugje. V različnih krajih po Sloveniji se že v začetku decembra odvijajo  že kar tradicionalni sejmi z ročno narejenimi izdelki in vonjem po prazničnih dobrotah.

»To je čas za druženje s prijatelji in družino, ki vonj po cimetu in klinčkih obudi prijetne spomine in nas odene v veselo ogrinjalo. V Sloveniji lahko vsak dan izberete drugo praznično pravljico, vsem pa so skupni živahno kulturno dogajanje, glasbene prireditve, koncerti na prostem, izvrstna trdicionalna hrana in pijača ter pestra izbira božičnih daril,« pravijo na Slovenski turistični organizaciji, ki med drugim vabi tudi k ogledu živih jaslic. »marsikdo se težko predstavlja božično – novoletne praznike brez jaslic, ki vsako leto oživijo na najbolj nenavadnih krajih – v skrivnostnem svetu kraškega podzemlja, v objemu neverjetnih  ledenih skulptur in s pravimi živalmi, s katerimi se srečanja še posebej veselijo otroci.

*********************************************************

V nedeljo 17.12 nam prinesejo naši domači skavti »živi« ogenj iz Betlehema. Dobite ga po vsaki maši!!

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

Božični Vojnik – rastava jaslic na prostem in v domu sv. Jerneja od 16.12. 2023 – 6.1. 2024. Spremljajte nas na @bozicnivojni

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

Božična noč na Razkrižju 2023 – pri Ivanovem izviru www.razkrizje.si

Božični oratorij – Zbor sv. Nikolaja Litija – dirigentka Helna Fojkar Zupančič – Šprtna dvorana gimnazije Litije 25.12. 2023 ob 19.3o in Slovenska Filharmonija 6.1. 2024 ob 19.3o. Vabljeni.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Prisluhnili boste lahko tudi domačim pevcem in pevkam – Laniške predice, Češnje,Škurhi, Cerkveni pevski zbor sv. Cirila in Metoda – 23.12. 2023 v avli šole ob 17 uri. Vseh teh zborov bo nastop tudi v župnijski cerkvi v nedeljo 7.1. 2024 ob 17 uri. V nedeljo 14. 1. 2024 pa bo z mašo povezan koncert citrark iz Domžal – društva Lipa. Prisrčno vabljeni.

 

Daruj. Brezplačno. Podpri našo Cerkev.

Z zadnjo številko tednika Družina ste prijeli tudi zgibanko, ki nosi prav ta naslov. Tako lahko tudi brezplačno opravite veliko dobro delo. Z odločitvijo, da 1% dohodnine usmerite v projekte Katoliške cerkve, boste prispevali del sredstev za že dobro utečene in del za nove projekte. Ta oblika dobordelnosti vas nič ne stane, saj bi sicer ta del sredstev pobrala država z svojim proračunom.

Vaš podpis prispevak  uresničevanju številnih pomembnih projektov na lokalni in državni ravni. Vaš dar nam pomaga pri prenovi kulturnih spomenikov, socialno najbolj ogroženih, pastorala slepih in slabovidnih, skupine za zakonce, podprli tudi svoj domači kraj…

Ko se pojavijo naravne nesreče, vsaka pomoč šteje. Obračamo se na vas, da bi s tem lahko podprli naša prizadevanja, da bo pomoč še bolj učinkovita.

Hvala vsem Slovenkam in Slovencem, ki ste v preteklosti že vedno pomagali. Podprli ste projekte cerkve v naši domovini. Z vašimi darovi lahko nadaljujemo svoje poslanstvo. Naj vam Bog povrne in naj vas spremlja njegov blagoslov.

Donacijo lahko oddamo do 31.12. 2023. Poglejte še spletno stran https://katoliska-cerkev.si/doniraj lahko odaste tudi n a portalu: https://edavki.durs.si.

Glavni vir prihodkov Katoliške cerkve v Sloveniji predstavljajo prostovoljni darovi vernikov, ki so prvenstveno namenjeni financiranju verske dejavnosti. Hvala vsem darovalcem za pomoč!!

»«««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««

Zahvala odraslih skavtov Škofljica

Odrasli skavti škofljica smo iskreno hvaležni vsem dobrim ljudem župnije in okolice, ki so se dobrohotno odzvali na našo akcijo peke piškotov za prizadete v letošnjih poplavah. Za vse darove najlepša hvala. Zbrali smo kar 960€! Denar je bil v celoti izročen Slovenski Karitas.

Lep pozdrav odrasle skavtinje Katarine.

Blagoslovljena voda – se dobi v avli v posodi. Tudi lep vrček lahko dobite zastonj za vodo. In jo imate doma vedno na razpolago, za hudo uro, za smrt, za težke situacije, za zdravje, za blagoslov polja… Kadilo dobite v kiosku in tudi oglje za kajenje.

Bolne brate in sestre bom obiskal  na domovih v torek v dopoldanskem času. Če kdo še želi obisk pokličite župnika na 041 – 328 – 606

NCNG + Ignacij Čebokli

Ko se ob koncu poti srečamo s svojim Bogom, nam je jasno, da nas je čakal On. Prišel nam je celo naproti. »Izgubljeni sin« je brez dvoma napravil manj poti kakor pa Oče.

Ob smrti in slovesu se ga spominjajo in prosijo za pokoj njegove duše: Janez in Betka Zagorc, Mihaela in Janez Mohar, Ivanka Zagorc, družina Golobič, družina Pencelj, Karmen in Peter Tomažič, MPZ sv. Cirila in Metoda.

Vernik je tisti, ki živi od Boga in se pusti »naseliti« ter voditi sv. Duhu. Hvala darovalcem in molivcem.

Potujmo z Marijo v Betlehem

Morda smo že kdaj razmišljali s kakšnimi težavami se je srečevala Marija na dolgi poti iz Nazareta v Betlehem. To je pot doga 150 km. Najbrž sta se tudi Jožef in Marija pridružila kakšni karavani na poti. Saj je moralo biti veliko ljudi na poti zaradi popisovanja, ki ga je ukazal cesar Avgust. Morda neprimerno vreme, nezadostna hrana, ni primernega prenočišča, tudi ježa na osličku ni preveč udobna vsaj za nosečo ženo…Ko se pridružimo v molitvi in spremljamo vse tri izkazujemo spoštovanje, ljubezen, vero, prošnjo, zahvalo… V tem tednu jo bomo spremljali: v ponedeljek 3 in 4 raz, v tor. 5 in 6 raz, v sr. 7 in 8 raz; v čet. 9 raz in mladina, v petek člani ŽPS in molitvena skupina, v soboto pevci, skavti, Karitas, zakonska skupina. Vabljeni in bodimo z Marijo.

Priprava na TKA 2023

Koledniki se odpravljajo na pot, da bi ljudem oznanili veselo  novico rojstva. Temu oznanilu dodajo tudi noto dobrodelnosti. Vsi, ki želite sodelovati se prijavite župniku.

 

Godovi in mašni nameni 18.12. – 24.12. 2023

pon. Teotim……….za + Jelka Pangerc, obl ob 18 uri

tor.   Urban………..za + Janez Blatnik, obl. ob 18 uri

sre. Vinko……….za ++ iz dr. Strgar in Okoren, ob 18 uri

čet.    Peter……….v dober namen za mlade, ob 18 uri

pet.   Franc………..za + Rozalija Strle, obl ob 18 uri

sob.   Janez………..za + Rudi Kovačič in Mari Novak, ob 18 uri

ned.  4 adv. ………ob 9 uri za žive in mrtve farane

                               ob 20 uri za + Sandi Pene

V četrtek je odšel po večno plačilo Anton Kolenc iz Zaloga. Za pokoj njegove duše bomo molili jutri zvečer ob 17.3o v župnijski cerkvi. Od njega se bomo lahko poslovili v torek od 9 ure naprej na Tratah. Ob 13 uri bo maša v župnijski cerkvi in po maši bo pogreb na pokopališču v Šmarju Sap. Molimo za rajnega Antona.

Po maši boste lahko domov odnesli betlehemsko luč miru. Prinašajo jo slovenski skavti. Tudi med tednom bo na razpolago v avli  ali pred oltarjem.

V ponedeljek  dopoldne bom obiskal  bolne brate in sestre za božične praznike. Še vedno sprejemam naročila za obisk na tel. 041- 328 – 606.

Za blagoslov doma dobite v kiosku oglje, kadilo, blagoslvlejno vodo in še kaj.

Tudi letos bo potekala trikraljevska akcija, za to pa vabim k sodelovanju veroučence veroučne šole  – višjih razredov, tudi mlade fante in dekleta, srednješolce. Pomagajte svojim vrstnikom. Čimprej se prijavite župniku vsaj do božiča. Lahko tudi starejši.

V tem tednu spremljajo Marijo – v pon. 3 in 4 raz; v tor. 5 in 6 raz; v sredo 7 in 8 raz; v čet. 9 in mladinci, v petek člani ŽPS, molitvena skupina in pevci; v soboto Karitas, zakonska skupina oratorijski voditelji. Hodimo z Marijo po poti življenja.

Veroučenci imajo počitnice 8 in 9 raz. do 4.1. 2024, drugi razredi imajo počitnice do 8.1. 2024.

Slovesna sv. maša v čast Kristusovega rojstva bo ob polnoči, pred mašo bodo mladi pripravili kratek program, nato bo dnevna maša ob 9 uri dopoldne na sam božič. Na praznik sv. Štefana bo maša ob 8 in ob 10 uri. Vabljeni.