Oznanila župnije Škofljica, 24.12.2023

 

BOŽIČNA POSLANICA

SLOVENSKIH ŠKOFOV 2023

  

»Dete nam je rojeno, sin nam je daan. Oblast je na njegovih ramah, imenuje se : Čudoviti Bog, Večni Oče, Knez miru.« (Iz 9,5)

Dragi prebivalci naše domovine, dragi brtje in sestre v Kristusu, tudi letos naj vas to veselo oznanilo, s katerim e prerok Izaija sodbujal svoje ljudstvo v času preganjanj, ogreje in okrepi, da boste s hvelžnostjo in veseljem obhajali  božične praznike ter z zaupanjem stopili v leto, ki je pred nami. Če kdaj, nam je v tem času treba slišati zagotovilo, da je naš Bog gospodar zgodovine. Večni Oče in knez miru, ki svojega ljudstva ne zapusti, čeprav je to nezvesto in sprto med seboj.

Leto, ki se počasi izteka, je bilo zaznamovoano z mnogimi podrtimi mostovi. Huda vremenska neurja, ki so pustošila po naših krajih, so uničila premnge domove in podrla veliko mostov. Še naprej se rušijo mostovi  med narodi Tusije in Ukrajine, kjer vvojni ni videti konca. Mostovi so se porušili tudi med prebivalci Jezusove zgodovinske dežele, kjer je najprej zasijala luč Kneza miru. Tudi pri nas se težko slišimo in hodimo skupaj v spoštovanju in zaupanju. Zdi se, da tema zmaguje. A ta občutek vara. Že kdaj v zgodovini se je sredi največje teme, ko so sile zla plesale svoj zmagoslavni ples, v sredi »pogubi

izročene dežele« (Mdr 18,15), zaslišala beseda Vsemogočnega: »Glejte , nekaj novega storim, zdaj klije, mar ne opazite?« (Iz 43,19).

Vabimo vas, da ji prisluhnete v tej božični noči, ko skupaj s svojimi najdražjimi slavite rojstvo Božjega Sina. Nebeškega Očeta prosimo, da bi jo slišali tudi vsi tisti, ki ste danes sami, ki ste žalostni in zaskrbljeni, ki ste razočarani nad družbo in tudi nad Cerkvijo. Bog je ob času našeg  časa stopil v našsvet kot otrok, ne ker bi ga bil človek vreden, ampak ker ga je potreboval; ne samo da bi mu pomagal graditi mostove, ki bi spet vzpostavili porušene  odnose med bratom in sestro, med možem in ženo, med starši in otroki, med duhovniki in verniki, med sosedi, med narodi in državami, ampak, da bi sam postal most, ki bo človeka povezal v eno. On je most, ki bo povezal bregove in okope, ki smo jih zgradili drug proti drugemu, most, po katerem z brega miru in večnosti priteka do nas hrana novega življenja; spoštovanje, odpuščanje in ljubezen.

Škofje  Katoliške Cerkve v Sloveniji želimo vsem  državljanom naše domovine, drugim rojakom po svetu in vsem, ki v različnih stiskah kličete po Božji pomoči, da bi se okrepili s to hrano v teh prazničnih dneh.

Kristus se je rodil za nas vse! Veselimo se!

                                                                      Vaši škofje

Evropsko srečanje mladih v Ljubljani 2023

V Slovenijo prihaja več tisoč mladih, ki se bodo udeležili Evropskega srečanja mladih. Srečanje bo v Ljubljani z okolico potekalo od 28.12 – 1.1. 2024. Vabimo tudi vse druge prebivalce Slovenije, da se udeležijo posameznih delov programa. Mlade med 18 in 35 letom še posebej vabimo , da postanejo udeleženci celotnega srečanja. Tako v polnosti doživijo srečanje, spoznajo vrstnike Evrope. Če želite pomagati se lahko prijavite tudi kot prostovoljci pri izpeljavi dogodka.

Župnije so naprošene in tudi druge organizacije, da povabimo svoje župljne k udeležbi na večernih molitvah. Te bodo potekale v dvorani v Stožicah. Še posebej vabimo na molitev 30 in 31. 12 ob 19 uri. Druge škofije so vabljene na 28. 12 ob 18 uri in 29.12. ob 19 uri. Navečerno molitev prihajajte v organiziranih skupina zaradi večje pretočnosti prometa (avtobusi), ki jih predhodno prijavite na naši spletni strani.

Podrobne informacije, prijavnice  za posameznike, prostovoljce  in avtobuse najdete na spletni strani taizeljubljana.si. Z vsemi vpršanji pa se lahko obrnete na e-naslov info@taizeljubljana.si.

                                         Ekipa Evropskega srečanja maldih v Ljubljani.

Adventna akcija Otroci za otroke

Z adventnim koledarjem želimo spodbujati družine k družinski molitvi in širiti misijonsko zavest med otroki. Adventni koeldar smo posredovali veroučencem v svoji župniji. Zbrana sredstva se razdelijo na svetovni ravni za projekte razpisa Svetega misijonskega  otroštva. Tudi lets prosimo za pomoč, ki z molitvijo in darovi pomagajo svojim vrstnikom v rednih krajih. Svoje nabiralnike boste do sv. Treh krlajev prinesli pred oltar v župnijski cerkvi. Darove lahko prinesete tudi v misijonsko pisarno.

Trikraljevska akcija – koledovanje

V božičnem času od praznika sv. Štefana do sv. Treh kraljev bodo koledniki po vsej Sloveniji  prinašali ljudem veselo noico o Jezusovem rojstvu, božično voščilo, pesem, obenem pa zbirali prispevke za misijone. Prošnje so objavljene v programski knjižici, ki jo boste prijeli ob obisku sv. Treh kraljev. Zbrane darove prinesite v misijonsko središče Slovenije. Darovi te ikcije so namenjeni izklučno samo slovenskim misijonarjem in misijonarkam. To je njihov navečji vir podpore iz domovine. Hvala vam za vsak dar in za vloženi trud.

V začetku januarja bodo po škofijah srečanja za kolednike. Vabimo vas, da se srečanja v svoji škofiji udeležite v čimvečjem številu.. Hvala!

Zbiranje sredstev za bližnji vzhod

Vojne in oboroženi spopadi vedno najbolj prizadenejo najšibkejše in najrevnejše prebivalstvo. Veliko ljudi je izgubilo svoj dom, primankuje pitne vode, hrane in osnovnih potrebščin za življenje, zdravil. Nujno potrebujejo pomoč. Poteka akcija. Svoj dar prispevate na  Karitas TRRSI56021400015556761 sklic 00865, namen: za Bližnji vzhod. Hvala vsem za vsak dar.

NCNG + Anton Kolenc

Pokojni je bil dober delavec in vztrajen, človek, ki je znal svojo zemeljsko dejavnost izvršeati tako, da je človeška , družinska in poklicna prizadevanja povezoval v življenjsko sceloto  skupaj z večnimi darovi. Snoval je novosti in jih dejansko izvajal. Molili bodo za pokoj njegove duše in se ga sominjali: žena Vera, sin Gašper z družino, hči Maja z družino, Alojzij Kastelic z družino iz Zaloga, Helena Valentinčič in Pečnik, Ivan in Jelka Martinec, Marija in Tone Kraškovic, vaščani Zaloga, Vera Dolinšek z družino, Anica in Tone Žnidar, Mateja Sluga in Natalija Ipavec, Anton Mušič z družino, Alojzij Goršič z družino in Vida Kastelic z družino. Utrujen od mnogega dela in naporov je tudi pokojni zahrepenel po počitku in miru. In če e vsak delavec vreden svojega plačila, smo prepričani, da je tudi njega Gospod že povabil v večno veselje.

Župnikovo voščilo

Vsem tistim, ki jih zaradi bolezni ali ostarelosti ali kakega drugega razloga ne bo na praznik k maši, jih pa dosežejo oznanila, voščim preko njih vesele božične praznike napolnjene z mirom in blagoslovom, ki ga Bog prinaša v srca teh, ki ga ljubijo.

                                                         Župnik Jože

Praznovanje Božiča

Na sveti večer (nedeljo) ne pozabite  povsod na kropljenje in pokaditev doma ter molite ob jasslicah. Ob 20 uri bo prva sveta maša, za tiste, ki bi se težko udeležili polnočnice. Pol ure pred polnočjo bodo mladi pripravili božičnico ob jaslicah. Ob polnoči bo slovesna sv. maša v čst rostva božjega Sina. Dopoldne ob 9 uri bo naslednja sv. maša na sam praznik. Lepo vabljeni k skupnemu praznovanju za vso zgodovino pomembnega praznika. Veselimo se rojstva  otroka!

Godovi in mašni nameni 25.12. – 31.12. 2023

pon. Božič……….ob 0.00 maša za žive in mrtve farane

                             ob 9. 00 za ++ Mazi in Mavec

tor.  Štefan         ob 8 uri za + Nežka Blažič, obl.

                              ob 10 uri za+ Alojzij Tomažič, obl.

sre. Janez……….za + Takač Alojzij, ob 18 uri

čet.  Ned.otr…… za ++ iz družine Zajc, ob 18 uri

pet.  David……….za + Janez Marinček, obl. ob 18 uri

sob.  Srečko……..za + Anton Kolenc, 7 dan, ob 18 uri

ned.  sv. družina…ob 8 uri za žive in mrtve farane

                          ob 10 uri za + Marjan Kraljič in ++ Trontelj

V januarju čistijo cerkev iz Klanca – dogovorite se med seboj!

V petek je odšla na praznovanje božiča gospa Jožica Marucelj. Za + Jožico bomo molili v torek ob 9. 3o pred mašo. Od nje se bomo lahko poslovili v sredo od 9 ure naprej na Tratah. Ob 14 uri bomo darovali sv. mašo v župnijski cerkvi. Nato jo bomo pospremili na kraj počitka. Molimo za rajno.

Pred nami je Trikraljevska akcija. Vabim veroučence da pomagajo premagovati stiske naših misijonarjev po svetu. Pripravljeni ste pomagati  – zapišite se na oglasni deski v avli. Srečali se bomo v sredo ob 8. uri v pevski sobi. Ta dan vas bodo tudi trije kralji obiskali na domu.

Od 28. decembra do prvega januarja  bodo med nami mladi iz Evrope. Povabljena je vsa župnija, da se srečamo z njimi – pri molitvi, mašah, petju in v druženju. Veseli bodo tudi kakšnega vašega peciva. Obračam se na vas gospodinje in peki. Že vnaprej se vam zahvaljujem za vašo gostoljubnost in odprtost za romarje.